Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Türkiye imalat PMI Aralık'ta yükseldi

Türkiye imalat PMI Aralık'ta yükseldi

  • Türkiye İSO imalat PMI Aralık ayında 54.9'a yükseldi

Giriş: 02 Ocak 2018, Salı 10:01
Güncelleme: 02 Ocak 2018, Salı 10:04

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Aralık 2017 dönemi sonuçları açıklandı.

Eşik değer olan 50,0 üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, geçen kasım ayında 52,9 olarak ölçülen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI aralık ayında 54,9’a yükselerek Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarında çok güçlü ve ağustostan bu yana gözlenen en yüksek düzeyde iyileşme yaşandığını gösterdi.

Endeks uzun dönem ortalamasının belirgin bir şekilde üzerinde ölçülürken, iyileşme eğilimi üst üste onuncu aya taşındı.

Aralık ayında yeni ihracat siparişlerinde Şubat 2011’den beri gözlenen en yüksek artışın gerçekleşmesiyle toplam yeni siparişlerdeki büyüme hızlandı. Yeni siparişlerdeki büyümenin etkisiyle Türk imalat sektörünün üretimi üst üste on birinci ay ve son üç ayın en yüksek düzeyinde olacak şekilde arttı. İstihdamın Mart 2011’den beri gözlenen en yüksek hızda artması üretimdeki büyümeyi destekledi. Artan üretim kapasitesi firmaların birikmiş işlerini azaltmasında yardımcı oldu. Yeni siparişlerdeki güçlü eğilim, firmaları aralık ayında satın alma faaliyetlerini artırmaları konusunda cesaretlendirdi. Girdi alımlarındaki artış da girdi stoklarının ılımlı düzeyde yükselmesine katkı sağladı. Firmaların girdi fiyatları döviz piyasasındaki olumsuz gelişmelerin etkisiyle aralıkta da hızlı bir şekilde yükseldi. Firmalar, girdi maliyetlerindeki bu artışa nihai ürün fiyatlarını artırarak karşılık verdiler. Ancak nihai ürün fiyatları enflasyonu önceki aya kıyasla geriledi.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Ekonomisti Gabriella Dickens, şunları söyledi: “Üretim ve yeni siparişlerdeki daha yüksek oranlı artışların etkisiyle Türk imalat sektöründeki büyüme 2017 yılının sonunda hızlandı. Yeni ihracat siparişleri Şubat 2011’den beri gözlenen en yüksek düzeyde arttı ve bu da firmaları istihdamı hızlı bir şekilde büyütmeleri konusunda cesaretlendirdi.”