Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Türkiye, savunmada ihtiyacının yüzde 60'ını karşılıyor

Türkiye, savunmada ihtiyacının yüzde 60'ını karşılıyor

Türkiye'de, savunma sanayinde 2000'li yıllarda yüzde 20 olan yerli tedarik oranı yüzde 60'a çıktı

Giriş: 29 Ocak 2015, Perşembe 17:53
Güncelleme: 30 Ocak 2015, Cuma 10:08

Türkiye'de, KOBİ'lere savunma sanayi projelerinde daha çok yer verilmesi, off-set anlaşmaları ve firmaların Ar-Ge faaliyetlerini artırmasıyla savunma sanayinde 2000'li yıllarda yüzde 20 olan yerli tedarik oranını yüzde 60'a çıkardı.

Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanı Latif Aral Aliş, yaptığı açıklamada, savunma ve havacılık sektöründe Türkiye'de binden fazla firmanın faaliyet gösterdiğini, 30 binden fazla kişinin istihdam edildiğini belirtti.

Ülkenin savunma ve havacılık alanında son yıllarda büyük atılımlar gerçekleştirdiğini ifade eden Aliş, ihracatın her yıl rekor kırarak artış gösterdiğini söyledi.

Aliş, özgün ürünler, Ar-Ge yatırımları ve uluslararası proje ortaklıkları ile her geçen gün daha da güzel işler yaptıklarını anlatarak, 2008'de 600 milyon dolar civarında olan ihracatın 2014 yılı sonu itibariyle 1 milyar 648 milyon dolara ulaştığını aktardı.

- "İhracatını oransal olarak en çok artıran 3. sektör"

İhracat artış oranının yüzde 4 olduğu Türkiye ortalamasında, sektörün ​geçen yıla göre ihracat artış oranının yüzde 18,7 olduğunu vurgulayan Aliş, şöyle konuştu:

"Sektörümüz ihracatını oransal olarak en çok artıran 3. sektör. Bu, büyük bir başarı, ancak bu performansımızı daha yukarılara taşımalıyız. İhracatın yanında yerli tedarik oranını daha da artırmalıyız. İki binli yılların başında Türkiye'nin savunma ihtiyaçlarını yurtiçinden karşılama oranı yüzde 20'lerdeyken, bugün yüzde yüzde 60'a yakınını karşılıyor. KOBİ'lere savunma sanayi projelerinde daha çok yer verilmesi, off-set anlaşmalarının yanı sıra Türk firmalarının gerçekleştirdiği Ar-Ge yatırımları ile daha çok kabiliyete sahip olunması yerli tedarik oranını daha da artırmaktadır, artıracaktır."

Aliş, NATO'nun ve Avrupa Birliği'nin ortak tedarik çalışmalarına ağırlık verdiği bu dönemde uluslararası pazarlara açılmak ve yeni işbirlikleri geliştirmenin sektörün bir numaralı gündem maddesi olması gerektiğini belirtti.

- "Yeni platformlarla ihracat katlanarak artacak"

Aliş, Türk savunma ve havacılık sektöründe son 10 yılda yapılan yatırımların karşılığını görmeye başladıklarını dile getirerek, firmaların kendilerini sürekli yenileyip Ar-Ge ve altyapı yatırımlarına önem verdiklerini vurguladı.

Hava, kara, deniz platformlarının bir bir ortaya çıktığına vurgu yapan Aliş, şunları kaydetti:

"ATAK helikopteri, ANKA insansız hava aracı, HÜRKUŞ eğitim uçağı, füze sistemleri, hafif silah ve mühimmatları, piyade tüfeği, uydu entegrasyon ve test merkezi, sahil güvenlik botları, yazılımlar ve daha bir çoğu... Türk savunma ürünleri önümüzdeki dönemde dünyanın radarında olacak. Yeni platformlarımızın satışa hazır hale gelmesiyle önümüzdeki yıllarda ihracatımız katlanarak artacak ve Türkiye savunma sanayinin yeni söz sahibi ülkelerinden biri haline gelecek. Bunun için de hep üzerinde durduğumuz tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine artık ajandamızın en üst sıralarında yer ayırmalıyız."

- IDEF 2015 İstanbul'da

Aliş, 2013 yılında kurdukları Savunma ve Havacılık Tanıtım Grubu'nun savunma sanayinde global bir Türkiye markası oluşturmak için çalıştığını belirterek, böylece firmaların tanıtım faaliyetleri için bir bir anlamda aracılık yapıldığını ifade etti.

Uluslararası sektör fuarlarının çok önemli olduğunu kaydeden Aliş, "Türkiye olarak farklı kıtalarda, farklı ülkelerde fuarlarda boy göstermeye devam edeceğiz. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı (IDEF) bu yıl Mayıs ayında İstanbul'da yapılacak. Global anlamda önemli savunma fuarlarından biri. Fuarın ihracat performansımıza önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

AA