Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Türkiye'nin 6 milyar lirası boşa akıyor

Türkiye'nin 6 milyar lirası boşa akıyor

  • Türkiye altyapıdaki yetersizlik yüzünden her yıl 6 milyar TL değerinde su kaybı yaşıyor

Giriş: 17 Eylül 2015, Perşembe 14:43
Güncelleme: 17 Eylül 2015, Perşembe 14:43

Su kaynakları bakımından zengin olmayan Türkiye'de her yıl 5 milyar lira değerinde su kaybı yaşanıyor.

Altyapı ve Kazısız Teknolojiler Derneği (AKATED) Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Torun, Türkiye geneli su kayıp oranının yüzde 43 seviyelerinde olduğunu söyledi.

Türkiye'de şebekeye verilen su miktarının yıllık 5 milyar metreküp olduğunu hatırlatan Torun, “TÜİK verilerine göre bunun yüzde 43'ü kayboluyor. Yani 2 milyar metreküpten fazla suyumuzu her yıl kaybediyoruz. Şehirden şehire değişmekle birlikte suyun ton metreküp birim fiyatı 1 dolar civarında. Dolayısıyla 2 milyar dolarlık bir kayıptan söz ediyoruz” dedi.

AKATED Başkanı Yasin Torun, bu sorunun teşhisi ve tedavisinin kolay olduğunu belirterek, bir yıllık kaybın faturasının hasarlı şebekeler için harcanması halinde bütün şebekelerin onarılabileceğini söyledi. Torun, “Kayıpları sıfırlayamayız ama ciddi bir tasarruf elde edebiliriz” diye konuştu.

-ABD ve AB'de kayıp oranı %10 - 20 seviyesinde

Avrupa'da ve ABD gibi gelişmiş ülkelerde söz konusu kayıp oranının yüzde 10-20 arasında olduğunukaydeden Torun, Türkiye'ye her yıl 5-6 milyar TL'ye mal olan su kaybının yaşanmasının nedenlerini şöyle açıkladı: “Boru hatlarının kırılması, çatlaması, çökmesi sebebiyle ortaya çıkan hasarlardan dolayı ciddi boyutlarda su kayıpları yaşanıyor. Ekonomik ömrünü dolduran boru hatları, o bölgede yapılan diğer altyapı çalışmaları, yol ve inşaatlar yüzünden zarar görüyor, hasara uğruyor. Boru hatları teoride 50 yıl ömre sahip gözükse de bu etkenlerden dolayı pratikte 30 yıl gibi bir sürede ekonomik ömrünü tamamlıyor. Burada oluşan kırık, çatlak ve çökmelerden ötürü şebekeye verilen suyun önemli bir kısmı abonelere ulaşmadan toprağa karışıyor.”

Söz konusu sorunların kazısız teknoloji ile giderilebileceğini kaydeden Torun, boru hattı çalışırken kayıbın nerede olduğunu tespit eden teknolojik sistemlerin hasarlı noktaların herhangi bir kazı yapmadan içeriden robotlarla onarıldığını söyledi. Gelişmiş ülkelerde söz konusu teknoloji uygulandığı için kayıp oranının çok daha düşük seviyede olduğunu ifade eden Torun, Türkiye'de ise sistem var olmasına karşın henüz başlangıç aşamasında olduğunu kaydetti.

Torun, Türkiye'de tıpkı elektrikte olduğu gibi su kaynaklarına yönelik de yasadışı su kullanımı yaşandığını ancak bunun miktarını belirlemenin zor olduğu söyledi.

Bloomberg HT Editörü

İrfan Donat

idonat@bloomberght.com