ABD istihdam verisi rehberi
ABD işgücü piyasasının Mayıs ayındaki durumunu gösterecek olan istihdam verisinde ekonomistler, ivmelenmenin sürdüğünü görmek isteyecekler
Ekonomistler Cuma günü açıklanacak Mayıs ayı ABD istihdam verisinde işgücü piyasasının iyileşme gösterdiğine dair kanıt arayacaklar. İstihdam, ilk çeyrek dönemde büyümenin yavaşlamasının ardından Nisan ayında yükseliş göstermişti. 2014 yılı ise istihdam için 1999’dan bu yana en iyi yıl olarak kaydedilmişti.
Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin meydanına göre istihdam Mayıs ayında 226,000 artış gösterecek. İşverenler Nisan ayında 223,000 istihdam sağlamışlardı. 85,000 artışın görüldüğü Mart ayında istihdam sert bir şekilde gerileyerek Haziran 2002’den bu yana en zayıf ayı kaydetmişti.
Ücretler
Societe Generale ABD başekonomisti Aneta Markowska, “Ben istihdam verisinde ücretlere odaklanacağım” dedi. Bloomberg anketine katılan ekonomistler ücretlerde Nisan ayından yüzde 0.2’lik bir yükseliş kaydedileceğini öngörüyor. Ekonomistlerin ücret artışı için olan beklentileri, Haziran 2009’da başlayan genişlemeden bu yana görülen ortalama yükseliş ile uyumlu görünüyor. Markowska ise ücretlerde yüzde 0.3’lük bir artış bekliyor. Saatlik ücretlerdeki artışın Mayıs 2014’e göre yüzde 2.2’ye yükselmesi bekleniyor.
Fed Başkanı Janet Yellen ücretlerin gösterge faizi artırmak için bir önkoşul olmadığını belirtmişti. Ancak Bank of America Corp küresel ekonomi araştırmaları müdür yardımcısı Ethan Harris, ücretlerin politika yapıcılar için yine de kritik bir öneme sahip olduğunu belirtiyor. Harris, “Ücret baskıları işgücü piyasasının yoğun bakımdan çıkarılmasına katkı sağladı” dedi.
Durağanlık
ABD işgücü piyasasında eksik istihdamdan (durağanlık) halen tamamıyla toparlanıldığı söylenemez. İşsizlik oranının yüzde 5.4 ile Mayıs 2008’den bu yana en düşük seviyede sabit kalması bekleniyor ancak eksik istihdamda büyük bir ilerleme kaydedilmiş değil. Tam zamanlı bir işe sahip olmak isteyen yarı zamanlı çalışanlar ve çalışabilir olup iş aramayan Amerikalıların göstergesi olan U-6 oranı Nisan ayında yüzde 10.8 seviyesindeydi. Söz konusu seviye, geçtiğimiz 4 yılın ortalamasından 2 yüzde puan daha yüksek.
PNC Financial Services Group Inc. başekonomisti Stuart Hoffman, “Fark daralacak ve piyasanın sıkılaştığını söyleyebileceğiz. Ancak şu an piyasada gevşeklik yüksek seyrediyor” diye konuştu.
TD Securities USA LLC ABD stratejisti Gennadiy Goldberg, “Eksik istihdamdaki hareket istihdam piyasasında izlenebilecek bir başka önemli nokta. Ana işsizlik göstergesi duraksarsa buraya bakılabilir.” dedi.
Fabrikalar
Piyasalar tabii ki istihdam artışına odaklanacaklar. Aylık istihdamda artış 2015’te şu ana kadar yavaşladı. Geçtiğimiz yıl 260,00 olan ortalama bu yıl 193,750 seviyesinde. Daha da önemlisi ilk çeyrek de görülen ekonomik büyüme yavaşlaması henüz verilere yansımamış olabilir.
Markowska, “Zayıf tüketim ve güçlü dolar dikkate alındığında işgücü piyasasının bu kadar güçlü görünmesi gerçekten de akıl karıştırıyor. İşverenler toparlanma görüleceği varsayımı yapıyor gibi görünüyor” dedi.
Nuveen Asset Management LLC başekonomisti Keith Hembre, “Şirketlerin zayıf bilanço tabloları bir risk faktörü olarak görülüyor. Şirket gelirleri istihdam artışında yumuşama getirebilir” değerlendirmesini yaptı.
Bank of the West başekonomisti Scott Anderson, “İşletme yatırımlarında ve imalat sanayinde gözle görülür bir zayıflık mevcut” dedi.