Uzmanlar BDDK kararının etkilerini değerlendirdi
Uzmanlar BDDK'nın bugün "swap ve diğer türev ürünlere" ilişkin attığı adımı BloomberG HT'ye değerlendirdi
BDDK, bankaların, vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri swap ve diğer türev işlemlerin yasal özkaynaklara oranını yüzde 1'den yüzde 10'a çıkardı. Uzmanlar BDDK’nin bu kararının etkilerini Bloomberg HT'ye değerlendirdi.
Bloomberg HT Araştırma Müdürü Cumhur Örnek;
Dün Merkez Bankası’nın 200 baz puan politika faizinde artışa gitmesinin ardından, bugün de BDDK geçtiğimiz dönemde yurt dışı yerleşiklerin Türk Lirası'na karşı atak yapabilmelerini kısıtlamak adına yaptığı swap düzenlemesinde değişikliğe gitti. Ağustos 2018’den sonra önce yüzde 50, sonra yüzde 25, yüzde 10 derken yurt dışı yerleşiklerle yapılabilecek türev işlemler iyice kısıtlanmıştı ve neredeyse sıfıra gelmişti. Anlaşılan o ki; yabancı yatırımcılar her koşulda TL’nin aleyhine pozisyon alıyor düşüncesi ile ilgili bir adım geriye geliş söz konusu. Ağustos 2020'den başlayan normalleşme adımlarına bir yenisi eklendi diye düşünebiliriz. Yurt dışına verilebilecek TL miktarı artmış olacak. Kısıtlamaların gelmesinin ardından yurt dışı yerleşiklerin menkul kıymet portfföylerindeki çıkış hareketi trend haline gelmişti. Bu yıl yaşanan çıkış rakamı 13.5 milyar dolara ulaştı. Yabancıların kur riski almadan TL yaratabilme imkanı önümüzdeki dönemde kısa ve uzun vadeli sermaye çekilmesine yardımcı olabilir.
A1 Capital Araştırmadan Sorumlu GMY Baki Atılal;
Görüntü itibari ile bu adım normalleşme adımı, zaten biz bunları aşağı doğru kısarak ne diyorduk; küresel piyasalarda normalleşme var. Riskler arttı ve bunları yönetmekte ve finansal istikrarı sağlamakta biz bunları tedbir amaçlı aşağı doğru indirmiştik. Şimdi ama dengesizliklerin dengelendiğini, Merkez Bankası’nın faiz kararı ile beraber normalleşme ve anlaşılabilirlik yönünde attığı adımlarla beraber değerlendirdiğimizde, Carry Trade, döviz tarafındaki yönelimin rahatlaması ve tekrardan piyasalara açılma açısından son derece önemli ki kurdaki düşüşü de net şekilde gördük. Dolar/TL’de daha da aşağı yönlü hareketlerle karşı karşıya kalabiliriz. Çünkü yaptığımız işler doğru, mesela Merkez dünkü faiz kararı öncesi yan cepheden hareket ediyordu, ana cepheden direk müdahalede bulunmuyordu. Dün uzun bir süreden sonra ana cepheden müdahalede bulundu. Bugün bu süpriz hareketle beraber tekrardan dış piyasalara rahat bir şekilde açılabiliriz. Bir rahatlamada yabancı da buraya gelebilir. Bu tarafa yönelimi de sağlayacaktır. Hem YEP öncesi onun güçlenmesi açısından çok önemli. Piyasa aktif rasyo güncelleme tarafını bekliyor.