Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Uzmanlar MB kararlarını değerlendirdi

Uzmanlar MB kararlarını değerlendirdi

Uzmanlar Merkez Bankası'nın bugünkü kararlarını Bloomberght.com'a değerlendirdi

Giriş: 19 Şubat 2013, Salı 16:07
Güncelleme: 20 Şubat 2013, Çarşamba 09:06

Merkez Bankası toplantısına ilişkin munzam karşılıklarla fikir birliği sağlanmış ancak faiz indirimi konusunda birlik sağlanamamıştı. Bir önceki toplantının devamı şeklinde nitelendirilen bir karar çıktı. TCMB gecelik borçlanma oranı % 4.75’ten % 4.50’ye, borç verme oranını ise % 8.75’ten % 8.50’ye düşürdü. % 5.50 olan politika faizi ise değişmedi. TCMB ayrıca zorunlu karşılıklarda artırım yaptı. Buna göre 1 yıla kadar olan TL yükümlülüklerde 25 baz puan, 1 yıla kadar olan Yabancı Para yükümlülüklerde ise 50 baz puan artış yapıldı.

Banka politika faizinde değişikliğe gitmedi. Bunun nedeni ise piyasaya göre, koridora bakılıyor olması. Politika faizinde indirimin, “faizlerin genel olarak inmesini istiyorum” anlamına geleceğini belirtiliyor.

Faiz koridoru tabanının aşağı çekilmesi TL cephesine olumsuz olarak yansıdı. Dolar/TL’de 1.7768 seviyelerine kadar yükseldi. TL’de sepete karşı değer kaybı faiz indirimin fiyatlanmadığının da yansıması olarak görüldü. Gösterge tahvil faizi ise karar öncesi % 5.74 bileşik seviyesinden % 5.65’e kadar geriledi. Piyasa oyuncuları kısa vadeli tahvil faizlerinin düşüüşünün devamını bekliyor.

Marmara Üniversite Öğretim üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu’na göre, “Karar çok sürpriz değil. Merkez’in TL’nin değerlenmesi ve sermaye girişleri konusunda önlem olarak faizle ilgili indirimine devam ettiği görülüyor. Bunun reel efektif kurun 120’yi geçmesi, kredilerde büyümenin devamı nedeniyle olduğunu düşünüyorum. Son 1 aydır finansal piyasalardaki satış, Merkez Bankası'nı kaygılandırmamışa benzer. Üst banttan indirmeye devam edecek mi, etmeyecek mi soru işareti yaratacak. “

Banka Kredi faizleri açısından bir ölçü niteliğinde alınan koridorun üst bandının düşürülmesi ise kimilerince sürpriz olarak karşılandı.

Ata Yatırım Portföy Genel Müdürü Mehmet Gerz, “Koridoru indirmesini, özellikle üst bandın indirilmesini sürpriz olarak karşıladım. Merkez Bankası kredi arzı konusunda endişelenmeye başlamıştı. Buna rağmen koridorun üstünde indirime gitmesi, ekonomiye destek vermek istiyor anlamına geliyor. Alt banttaki indirim ise döviz kurunun düşmesini istemiyor anlamına gelir. Merkez Bankası kur konusunda oldukça hassas. Kur hassasiyetinin diğer hassasiyetlerinin önüne geçtiğini düşünüyorum” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Gerz ayrıca, “Kredilerin büyüme hızından rahatsızken, onu munzam karşılıkları artırarak gidermeye çalışıyor. Munzam karşılıklar artırıldığında bankaların para maliyeti artmış oluyor, bu sefer her türlü krediyi cezalandırmış oluyor. Hâlbuki burada tüketici kredileriyle, yatırım kredilerini ayırmak lazım. Merkez Bankası kararı genel olarak bankalar için negatif. Banka sektörü için orta yolu bulmaya çalışıyor. Munzam karşılıklarda, kısa vadeli karşılıkları artırıyor. Bunla da, mevduatın vadesini uzatmaya çalışıyor. Uzun vadeninki yatay kalması beklenebilir. “yorumunda bulundu.

Draghi enflasyonist baskılara dikkat çeke dursun, Mehmet Gerz, “Yanlızca Türkiye’de değil, dünyada hiçbir merkez bankası şu an pek de enflasyon endişesi duymuyor. Büyüyememe sorunu var. Talep eksikliği var. Merkez Bankaları talebi canlı tutmaya çalışıyor. Bizim Merkez Bankamız da enflasyonun aşağı yönlü olduğunu belirtiyor. “ dedi.

Finansbank Başekonomisti İnan Demir’e göre ise, “Bizim açımızdan sürpriz değil. Geçen aykine benzer bir hareket bekliyorduk. Munzam artışlarında beklentimiz bir miktar daha yüksekti. Hem TL, hem dövizde 50 baz puan bekliyorduk. Kısa vadeli enflasyon görüşüne ilişkin açıklamalar dışında geçen aykinin aynısı gibi duruyor. TL’de değerlenme baskısı sürerse, koridorda indirim gelebilir. Faiz indirimi gelmeseydi TL’nin daha çok değerlenme ihtimalini düşünerek, faiz indirimi bekliyorduk" dedi.

BloombergHT Araştırma Bölümü

Ayşe İyigündoğdu

aiyigundogdu@bloomberg.net