Uzmanlar Merkez Bankası kararını değerlendirdi
Piyasa uzmanları, Merkez Bankası'nın faiz kararını BloombergHT.com'a değerlendirdi
Merkez Bankası politika faizini % 5.75’te bırakırken, koridorun üst bandında 50 baz puan indirime giderek % 9.5’e indirdi. Rezerv opsiyon katsayısındaki değişikliği finansal istikrarı destekleyici nitelikte bir adım olarak değerlendiren Merkez Bankası, ROK’u 0.1 puan arttırdı. Ayrıca kurul, rezerv opsiyonu katsayıları artırılırken faiz koridorunun ölçülü olarak daraltılmasının finansal istikrarı destekleyeceği değerlendirmesinde bulundu ve ek olarak, gerektiği takdirde, ROK'un artışı konusunda ölçülü bir adım atılabileceğini de belirtti. Toplantı sonrası gösterge tahvil % 7.34’e geri çekildi, Dolar/TL ise 1.7972 seviyesine geriledi. İlk seansı % 0,3 yükselişle 70,896 puandan kapatan İMKB, karar sonrası kazançlarını bir miktar geri verse de bu durumda Avrupa’daki satışlar da etkili oldu. Bu açıdan gözler şimdi Saat 17.30’da başlayacak Avrupa Liderler Zirvesinde.
Öte yandan Merkez Bankası 1 Haftalık Repo ihale miktarında üst sınırı 7,5 milyardan 6,5 milyar TL’ye indirdi. 1 aylık Repo ihale miktarında ise üst sınırı1 milyar artışla 4 milyara çıkardı. Ayrıca Merkez Bankası borç verme faiz oranını %10’dan %9,5’e, piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkânı faiz oranını ise %9,5’ten %9’a düşürdü.
BloombergHT TCMB Faiz kararı özel programına katılan Şeker Yatırım Ekonomisti İbrahim Aksoy, ‘İndirim kararı beklentilerimiz doğrultusunda gerçekleşti. MB'nin yılsonu enflasyon tahminini %6,2’den % 7,4’e çıkarmasını öngörüyoruz. MB enflasyon tarafını tamamen bırakmak istemeyecektir. Koridorun üst bandının yukarıda kalmasını gerektiğini düşüyorduk. Ekonomik aktivitede yavaşlama var ama bugün baktığımız Ağustos ayından bu yana TL sepet bazında % 5 civarında değer kaybetmiş. ROK ile ilgili uygulamada, sermaye giriş çıkışlarını stabilize edecek bir uygulama olmasına rağmen TL’nin değer kaybına ya da kazancına aynı gün müdahale edilecek bir araç değil. Yılsonuna kadarki beklentimiz koridorun üst bandında 100 baz puan daha bir indirim gelmesi yönünde ancak bunun için TL’nin fırsat vermesi lazım. Sepet kur 2.10 çıkacak olur ise MB daha temkinli davranıp indirimi gözden geçirebilir’ dedi. Ayrıca Aksoy, 100 baz değil de 50 baz puan indirim gelmesinin sebebini ise kurun seviyesi olarak belirtti.
Buna karşılık Turkish Bank Yönetim Kurulu Danışmanı Tuğrul Belli ‘Kuru ve günlük girişleri etkileyen ortalama fonlama oranı olan %5,8’dir. Faiz koridorunun düşürülmesinin etkisi daha orta vadeli ve bankaların fiyatlamasını ilgilendiren faizler anlamında etkili olur’ diyerek kur ve koridor indirimi arasındaki ilişkiyi değerlendirdi.
Genel piyasa beklentilerinin aksine bir hareket beklentisinde olan ING Bank Baş ekonomisti Sengül Dağdeviren ise ‘Piyasanın tam tersi öngörülerimiz vardı. MB bankasın enflasyonda yaşadığımız artışların beklentilere olan yansımasına karşı bir duruş sergilemesi gerektiğini düşünüyorduk. Ama MB piyasa beklentilerine paralel 50 baz puanlık indirime gitti ve ROK’larda da bir artış yaptı. İfadelerde çok büyük bir değişiklik yok, son dönemdeki zamlara referans var. Şu an gözümüz önümüzdeki haftaki enflasyon raporuna odaklandı. MB’nin kredibilitesi açısından, belirsizlik aralığını aşan bir enflasyon rakamı açıklanmaması gerekir’ dedi.
BloombergHT Araştırma Bölümü
Ayşe İyigündoğdu
aiyigundogdu@bloomberght.com