Yabancı kurumlar Brexit'in Türk varlıklarına etkisini değerlendirdi
Brexit'in gerçeğe dönüşmesiyle küresel piyasalar sert hareketlere sahne olurken, yabancı kurumlar risk algısının bozulduğu ve küresel resesyon ihtimalinin yükseldiği belirsiz bir döneme girildiği yorumunda bulunuyor
İngiltere'nin, bugün resmi sonuçları açıklanan referandumda, Avrupa Birliği üyeliğinden ayrılmaya karar vermesiyle, küresel piyasalarda sert hareketler görülüyor. Yabancı kurumlar Brexit kararının ardından Türkiye ve gelişmekte olan piyasalara ilişkin yorumlarını paylaşıyor.
Morgan Stanley, İngiltere'de Brexit referandumunun sonucunun belli olmasının ardından bugün yayınladığı "Ayrılmak ne anlama geliyor" raporunda, Türkiye'nin gelişmekte olan ülke kredi piyasaları arasında Güney Afrika ile birlikte en çok riske maruz olan ülkelerden olduğunu söyledi.
Societe Generale, benzer bir yorumda bulunarak, Brexit'in gelişmekte olan ülke tahvillerinde ayı konumunu güçlendirdiğini belirtti. SocGen, "yüksek betalı gelişmekte olan piyasaların çok sert satılacağını" söyledi. SocGen, en kötü görüşe sahip oldukları ülkeler arasında Nijerya, Türkiye ve Rusya tahvillerini saydı.
Citigroup, bugün yayınladığı raporda, Brexit'in, Türkiye'deki para politikasında genişlemeci döngüyü bozabileceğini belirtti. Citi raporunda, "Türkiye'de kısa vadeli tahvillerin satılması nedeniyle getiri eğrisi düzleşecek" denildi.
Londra'da Rabobank stratejisti Piotr Matys e-mail yoluyla yaptığı açıklamada, "Dolar/TL, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 3.0752'yi tekrar test etme yolunda. Risk alma masadan kalktı" ifadelerini kullandı.
TD Securities analistleri bugün yayınlanan raporda, "TL, yüksek betalı ve görece iyi performans gösteriyor. Ancak, riskten kaçışa bağlı satışların uzaması durumunda, TL üzerinde de etkisi görülecek ve yeni düzeltmeler göreceğiz. Dolar/TL'nin tekrar 3.00'ın üzerine gelmesi tekrar radar ekranımıza girdi" yorumunda bulundu.
Credit Agricole notunda, Macaristan ve ardından Polonya para birimlerinin Brexit'e bağlı risklere en hassas paralar olduğu belirtilirken, Türk lirasının Güney Afrika randına tercih edildiği ifade edildi.
Morgan Stanley, euro bölgesinin maruz kalacağı zorluklara ilişkin endişelerin artması nedeniyle Polonya zlotisinin gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en iyi kısa pozisyon olacağını söyledi. Morgan Stanley raporunda, gelişmekte olan ülke para birimleri perspektifinde, Polonya ve Güney Afrika'nın riske en maruz para birimlerine sahip olduğu belirtildi.