Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Yabancı kurumlar "dolar/TL" için ne diyor?

Yabancı kurumlar "dolar/TL" için ne diyor?

Türk lirası son 1 ve 3 aylık dönemlerde Bloomberg'in takip ettiği 24 gelişmekte olan ülke para birimi arasında en kötü performans gösteren para konumunda bulunuyor

Giriş: 14 Ekim 2016, Cuma 10:51
Güncelleme: 14 Ekim 2016, Cuma 12:09

Fed tutanaklarında yıl sonuna kadar faiz artırımına yönelik beklentilerin desteklenmesi gelişmekte olan para birimleri üzerinde baskı yaratırken, Türk lirası son 1 ve 3 aylık dönemlerde Bloomberg'in takip ettiği 24 gelişmekte olan ülke para birimi arasında en kötü performans gösteren para konumunda bulunuyor.

Türk lirası Perşembe günü dolar karşısında 3.1131'e kadar gerileyerek rekor yenilemesinin ardından bugün 3.10'un altında seyrediyor.

Aberdeen Asset Management'ta fon yöneticisi Viktor Szabo, Moody's'in not indiriminin ardından bireylerin ve banka-dışı şirketlerin döviz mevduatlarında yaşanan azalışın Türk lirasına desteğinin ortadan kalktığını söyledi.

Szabo, "Bu durum gösteriyor ki Türk lirası artık uluslararası risk algısının insafına kaldı ve bu hiç bir zaman iyi bir durum değildir" yorumunda bulundu. Szabo, TCMB'nin, Türk lirasındaki değer kaybının gerçekten hızlanması durumu haricinde müdahale etmesini beklemediğini söyledi.

Aviva portföy yöneticisi Liam Spillane bir mülakatta, TL'nin, Türkiye'de temel dinamiklere ilişkin risklere karşılık yeterli değer sunamadığını ve bu sebeple Türk lirasında "nötr" konumda olduklarını söyledi.

TD Securities'den Cristian Maggio ve diğer analistler Çarşamba günü yayınladıkları raporda, dolar/TL'de 3.03 hedef ve 3.1150 "zarar kesme” seviyesiyle kısa pozisyon alınmasını tavsiye etti. Raporda dolar/TL kurunun teknik açıdan aşırı alım bölgesine girdiği ve "TCMB'nin haftaya genişlemeye gitme riskine rağmen” TL'nin kısa vadede dolar karşısında değer kazanma fırsatının bulunduğu belirtildi.

TD Securities'in 2016 yılı sonu dolar/TL tahmini 3.5 seviyesinde bulunuyor. Buna karşın TD Securities analistleri, TL'deki değer kaybının hızının önemli olduğunu, kurdaki son hareketlerin lirada düşüş bekleyenler için bile aşırı olduğu belirtildi.

Commerzbank'ın Perşembe günkü raporunda, Türkiye'nin icracı başkanlık sistemine geçmeye hazırlandığı ve siyasi gücün tek elde toplanmasının yabancı yatırımcılar açısından daha yüksek risk primi anlamına geldiği kaydedildi. Commerzbank stratejistleri yabancı yatırımcıların en azından başlarda sistem değişikliğine şüpheci yaklaşacaklarını düşünüyor ve Türk lirasının yıl sonunda 3.20 seviyelerinde dengeleneceğini tahmin ediyor.

Societe Generale stratejisti Roxana Hulea dünkü raporunda, ülkelere özgü gelişmeler satışları hızlandırsa da, gelişmekte olan piyasalara yönelik risk algısındaki kötüleşmenin satışlarda etkili olduğunu düşündüğünü söylemişti.