Yaş meyve sebzede 1,27 milyar dolarlık ihracat
Türkiye'nin yaş meyve ve sebze ihracatı yılın ilk yedi ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla miktarda yüzde 16, değerde yüzde artış göstererek 1,27 milyar dolara yükseldi
Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihracatı yılın ilk yedi ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla miktarda yüzde 16, değerde yüzde artış göstererek 1,27 milyar dolara yükseldi.
2018 yılının ilk yedi ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Nejdat Sin, ihracattaki bu artışa en çok katkıyı sağlayan alt ürün grubunun miktarda yüzde 38, değerde yüzde 30 artış göstererek ihracatı 493,4 milyon dolara ulaşan taze meyve olduğunu belirtti.
Temmuz ayında yapılan 104,6 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatının yaklaşık yüzde 77’sini yaş meyve oluşturdu.
Sezon sonuna gelinen narenciye ihracatının yılın ilk yedi ayında miktarda yüzde 41, değerde yüzde 38 artış göstererek 411,2 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydeden Sin, Türkiye için stratejik bir öneme sahip olan narenciye ihracatının yaklaşık yüzde 78’inin AKİB kanalı ile gerçekleştirildiğine vurgu yaptı.
Sin, yılın ilk yedi ayında en çok ihraç edilen ürünlerin domates, limon, kiraz.vişne, mandarin ve portakal olduğunun bilgisini verdi.
Son yıllarda üretici ve ihracatçı işbirliği içerisinde, gıda güvenliğinin, ürün kalitesinin ve çeşitliliğin arttığına ve dünyanın 137 ülkesine, daha yüksek fiyatlarla ihracat yapıldığına dikkat çeken Sin, Ocak-Temmuz döneminde en çok yaş meyve sebze ihracatı yapılan ülkelerin sırasıyla Rusya Federasyonu, Irak, Almanya, Romanya ve Ukrayna olduğunu belirtti.
Sin, rekabet gücümüzün devamlılığı ve güçlendirilmesi noktasında ihracatçılarımızın çabaları kadar üreticilerimizin de kaliteli ve bilinçli ilaçlama ve gübreleme ve uygun üretim ve ürün maliyetleri ile ihracatçıyı desteklemesi ve her an ihracatçının yanında yer almasının önemli olduğunu ayrıca vurguladı.
Üretimde kalite ayağının iyileştirilmesinin, uluslararası piyasada Türk Malı imajının ön plana çıkarılarak markalaşma sürecine yardımcı olacağına ve yurt dışı talep, fiyat ve rekabet istikrarını sağlayacağına dikkat çekti.