Yatırımcı 5 milyar liralık altın sattı
Fiyatlardaki dalgalanma ile altını bırakıp konut ve dövize yönelen yatırımcı, 2015'in ilk yarısında yaklaşık 5 milyar liralık altın bozdurdu
Fiyatlardaki dalgalanma ile altını bırakıp konut ve dövize yönelen yatırımcı, 2015'in ilk yarısında yaklaşık 5 milyar liralık altın bozdurdu.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlenen bilgilere göre 2014 sonu itibariyle bankalardaki altın mevduatı 16 milyar 250 milyon lira olarak gerçekleşti. Bu rakamın yaklaşık 15 milyar 926 milyon lirasının yurt içi yerleşik mudilere, 323 milyon lirasının ise yurt dışı yerleşik mudilere ait olduğu kaydedildi.
Ancak altın fiyatlarındaki dalgalanma yatırımcıların altını bırakıp başka yatırım araçlarına yönelmesine sebep oldu.
Böylece bu yılın haziran sonu itibariyle bankalardaki altın mevduatı hesapları 11 milyar 374 milyon liraya geriledi. Bu rakamın 11 milyar 4 milyon lirası yurt içi yerleşik mudilerin, 369 milyon lirası ise yurt dışı yerleşik mudilerin olarak kaydedilirken, ilk yarıda bozdurulan altın miktarı 4 milyar 876 milyon lira olarak hesaplandı.
İş Yatırım Bankacılık Analisti Kutluğ Doğanay, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, altın mevduatındaki düşüşte iki olayın etkili olduğunu söyledi.
Bunlardan birincisinin tasarruf aracı altından konuta ve dövize geçişin olduğunu belirten Doğanay, ilk yarıda konut satışlarının güçlü olduğunu anımsattı.
Bir diğer sebep olarak da bankaların altın mevduatı toplamada geçen yılki kadar girişken davranmamasını gösteren Doğanay, "Her türlü kanaldan bu ürünleri pazarladıklarını geçen yıllarda hatırlarsınız. Şubelerde altın günleri dahi yapılırdı. Şimdi bu kadar güçlü bir pazarlama göremiyoruz. Mevduat kabul eden bankaların hemen hemen hepsinde altın mevduatı ürünü de bulunuyor" şeklinde konuştu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), munzam yükümlülüklerinde altını kabul etmesiyle birlikte bankaların altın mevduatlarının anlamlı değerlere ulaştığını vurgulayan Doğanay, ancak her bankanın aynı şekilde pazarlama ve mevduat toplama yapmadığını ifade etti.
Özellikle hane halkının elinde tasarruf aracı olarak güçlü bir altın stoğu olduğunun ve hala tasarrufların çok yüksek bir miktarının yastık altında kaldığının söylenebileceğini belirten Doğanay, "Bir dönem altın mevduatı seferberliği düzeyinde kampanyalar yapılsa da bankaların toplayabildiği büyüklük 20-25 milyar lirayı geçemedi" şeklinde konuştu.
AA