Yıldız: 3. nükleer santral için henüz tespit edilmiş bir yer yok
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, 3. nükleer santral için henüz bir yer tespit edilmediğini belirtti
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 3. nükleer santral için henüz bir yer tespit edilmediğini belirterek, "2. nükleer santralin anlaşmasını imzaladığımız Japonya ile 3. nükleer santralin yerinin tespitine yönelik bir çalışma devam ediyor. Bu yaklaşık 2 yıl kadar sürecektir. Bu 2 yıl içinde herhangi bir yerin zikredildiğini duyarsınız, bu, subjektif ve spekülatif bir isimdir" dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda, temel kanun olarak ele alınan Türk Petrol Kanunu Tasarısı'nın 1. bölümü üzerinde görüşmeler sürüyor.
Yıldız, Barbaros Hayrettin Paşa Gemisi'nin yüksek maliyetli olduğuna yönelik eleştiriler üzerine, "90 milyon dolara, aynı şartlarda gemi varsa; ikinci bir gemi olarak da alabiliriz. Tanıdığı olan bildirebilir, hemen alım yapabiliriz. Aldığımız gemi dünyadaki ilk on gelişmiş gemiden biridir" diye konuştu.
Merkezi Irak Hükümeti'nde, son 3 yıl içinde servis anlaşmaları adı altında çıkarılan bir kısım ihaleler olduğunu anımsatan Yıldız, dünyadaki 35'e yakın şirketin buraya girdiğini, Türkiye'nin 5 ayrı konsorsiyum üyesiyle 25 milyar dolarlık iş aldığını kaydetti. Yıldız, Irak'ın güneyindeki bölgelere iş aldıklarını ifade ederek, ortaklarıyla yatırımlarının devam ettiğini belirtti.
Yıldız, 3. nükleer santralin nerede yapılacağına ilişkin soruya, "Henüz tespit edilmiş bir yer yok. 2. nükleer santralin anlaşmasını imzaladığımız Japonya ile birlikte 3. nükleer santralin yerinin tespitine yönelik bir çalışma devam ediyor. Bu yaklaşık 2 yıl kadar sürecektir. Bu 2 yıl içinde herhangi bir yerin zikredildiğini duyarsınız, bunun biraz subjektif ve spekülatif bir isim olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim" karşılığını verdi.
Bakan Yıldız, enerji konusunda İsrail hükümetine götürdükleri herhangi bir teklifin, resmi bir görüşmenin olmadığını belirtti.
BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, tasarıyla TPAO'nun zayıflatılmak istendiğini, yerli ve yabancı sermayeye yeni çıkarlar öngördüğünü,TPAO'dan adeta vazgeçildiğini, özelleştirilmesinin önünün açıldığını savundu. Dora, tasarının yasalaşmasıyla, TPAO'nun kolsuz ve kanatsız bırakılacağını, dev petrol tekelleriyle rekabet etmeye zorlanacağını öne sürdü.
MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata, tasarının, ülkenin enerji açığını çözemeyeceğini söyledi.
AA