Yıldız: Söylenemeyen cümlelerin Türkiye'ye söylenmesini doğru bulmam
Bakan Yıldız, "İster Akdeniz piyasasına satsın, ister ABD'ye, ister Çin'e biz o konuda tasarruf sahibi değiliz ve buradan oluşacak gelir, Iraklı kardeşlerimizin kendi oluşturduğu paylaşım sistemiyle bölünecektir. O yüzden bir başkasına söylenemeyen cümlelerin Türkiye'ye söylenmesini çok doğru bulmam" açıklamasında bulundu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye üzerinden sevkine başlanan Irak petrolüne yönelik haberlere ilişkin "İster Akdeniz piyasasına satsın, ister ABD'ye, ister Çin'e biz o konuda tasarruf sahibi değiliz ve buradan oluşacak gelir, Iraklı kardeşlerimizin kendi oluşturduğu paylaşım sistemiyle bölünecektir. O yüzden bir başkasına söylenemeyen cümlelerin Türkiye'ye söylenmesini çok doğru bulmam" dedi.
Yıldız, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından "Üçüncü Ülke Eğitim Programı, Sanayide Enerji Verimliliği ve Yönetimi" toplantısının ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Şahdeniz-2 Projesine ilişkin geçen hafta atılan imzaların anımsatılması üzerine Yıldız, bu projede TPAO ve BOTAŞ'ın hisselerinin yüzde 19'ü yükseldiğini kaydetti. Türkiye'nin TANAP'taki hissesinin yüzde 20'den yüzde 30'a çıktığını, bu hisse artışı karşısında 1 milyar 450 milyon dolarlık ödeme yapılacağını belirten Yıldız, proje için 2018 yılı sonuna kadar 45 milyar dolarlık harcama gerçekleştirileceğini ifade ederek, Türkiye'nin ekonomisinde de ciddi bir hareketlilik sağlanacağına dikkati çekti. Yıldız, şöyle konuştu:
"Bizim geçen yıl Şahdeniz Projesinden gelirimiz 265 milyon dolar civarındaydı. Bunun iki katına çıkmasını bekliyoruz. Yalnızca bununla kalmayacağız. 27,8 milyar dolarlık brüt gelir hedefliyoruz 2041 yılı sonuna kadar. Bu çok önemli, çok ciddi bir rakam. Biz orada her yıl üretilen 9 milyar metreküp civarındaki bir doğal gazın yüzde 19'luk hissesine sahip oluyoruz. 55 bin varil/gün üretilen petrolün de yine yaklaşık yüzde 20'sine sahip oluyoruz. Şahdeniz-2'den elde edilecek 120 bin varil/gün üretimin yine aynı şekilde yüzde 19'una sahip olmak demek. Bütün bunları topladığınızda Türkiye yerli ham petrol üretiminin bir kendisi kadar daha üretim sahibi olmuş olacak. Türkiye'deki yerli ürettiğimizin, inşallah 2018 sonu, 2019 başlarında Türkiye'deki üretilen yerli petrolün nedeyse iki katını toplam üretmiş olacağız. 2018 sonunda Türkiye tükettiği doğal gazın hemen hemen yüzde 12'sini kendi kaynaklarından karşılamış olacak. Bizim ithalata olan bağımlılığımızı azaltmamız için önemli bir veridir."
- "Türkiye pozitif tutumunu sürdürmeye devam edecek" -
Yıldız, "Irak'tan gelen ve Türkiye üzerinden transferine başlanan petrol konusunda sıkıntılar yaşandığı ve bir petrol tankerinin Akdeniz açıklarında beklediği yönündeki haberlere ilişkin değerlendirmenizi alabilir miyiz" şeklindeki sorusunu yanıtlarken şunları söyledi:
"Bu petrol Türkiye'nin petrolü değildir, Irak'ın petrolüdür. Buradan oluşacak gelir, Irak'ın geliri olacaktır. Taşıma ve iletim faaliyetlerinden alınan kira bedelleri toplam gelirin yanında çok düşüktür. Bu petrolün yüklememizi yaptık, Kuzey Irak, hangi ülkeye, nasıl, hangi ihale sonucunda satar biz o konulara girmiyoruz. Çünkü bu hampetrol bizim hampetrolümüz değil. İster Akdeniz piyasasına satsın, ister ABD'ye, ister Çin'e biz o konuda tasarruf sahibi değiliz ve buradan oluşacak gelir, Iraklı kardeşlerimizin kendi oluşturduğu paylaşım sistemiyle bölünecektir. O yüzden bir başkasına söylenemeyen cümlelerin Türkiye'ye söylenmesini çok doğru bulmam. Bağdat ile Erbil kendi aralarında anlaşacaklar ve oluşacak gelir de Irak'ın normalleşmesine olan katkı olarak geçecek. Türkiye buradaki pozitif tutumunu sürdürmeye devam edecek. Tersi bir senaryo düşünün, Irak'ın ürettiği petrolün Türkiye üzerinden aktarılmasına mani olunsaydı bu Irak için doğru birşey olur muydu? Olmazdı. Biz, Irak'taki üretilen ham petrolün dünya piyasalarına çıkmasına zemin oluşturan bir komşu, dost, kardeş ülkeyiz."
"Yunanistan'ın Irak petrolünün sevkıyatı konusunda Türkiye'yi bypass edecek bir proje hazırladığı haberleri var. Neler söyleyeceksiniz?" sorusu üzerine Yıldız, "Dünya büyük, herkes istediği projeyi tabii ki gerçekleştirecek. Enerji politikaları çerçevesinde olduğu gibi Türkiye de bazı projelerde ön almak için uğraşmakta. Ama Türkiye'nin proje yapacak olması, bir başka ülkenin yapmayacağı anlamına gelmiyor. Onlar da tabii tercihlerini kullanabilirler" ifadelerini kullandı.