Yunanistan sonrası piyasalardan görünüm
Avrupalı Maliye Bakanları'nın aldığı ikinci yardım kararının ardından varlık fiyatları karışık
Avrupalı Maliye Bakanları’nın aldığı ikinci yardım kararının ardından varlık fiyatları karışık.
NE YAPILDI ?
Toplamda 336 milyar Euro borcu olan ve bunun yaklaşık 206 milyar Euro’su özel sektöre olan Yunanistan’da çözüm belli oldu. Buna göre özel sektör daha derin kayıplara razı oldu. Elinde bulundurduğu Yunan bonolarının % 53.5’inden vazgeçecek olan kreditörler bunun karşılığında yeni borç miktarına denk düşen bonolar alacaklar. Yeni bonoların vadesi 30 yıl ve ilk 3 yıl için % 2 faizli, 2015-2020 için % 3, 2020-2042 içinse % 4 kupon ödemeleri olacak. Böylece net bugünkü değer hesabıyla – gelecekte oluşacak nakit akımlarının bugünkü değerine indirgenmesiyle- bono sahipleri % 70’in üstünde zarara katlanmış olacaklar. Bonoların takası için 22 Şubat – 9 Mart tarihi öngörülüyor.
Özel sektörün katılımının belli olmasının ardından sıra Merkez Bankaları gibi resmi kurumlara geldi. Asıl amacın sürdürülebilir bir borç rasyosu yakalamak olduğu bu olayda, kamu borcunun milli gelire oranının 2020 itibariyle % 120 olması gerekiyor. İşte bunu sağlamak adına Avrupa Merkez Bankası (ECB) elindeki 50 milyar Euro olduğu tahmin edilen bonoları yenileriyle takas etti. Tüm özellikleri aynı olan ancak seri numaları gibi kimlik bilgileri farklı olan bonolar olası bir bono yapılandırma çağrısına konu olamayacak. ECB bonolardan doğan kupon ödemelerini kar olarak yazdıktan sonra bunu ulusal merkez bankalarına dağıtacak ve onlar da bunu Yunanistan’a geri verecekler. Diğer yandan elinde Yunan bonosu olan merkez bankaları da elde edecekleri karları bu ülkeye geri döndürecekler. Bu işlemlerle borç / GSYİH oranına % 2 civarında katkı olması bekleniyor. Diğer yandan ülkeye verilen kredinin faiz marjının 150 baz puana çekilerek buradan da borç rasyosuna % 2.8’lik bir katkı geleceği tahmin ediliyor.
Burada Yunanistan’ın üstüne düşen görevler arasında harcamaları kısmak, devlet varlıklarını satmak gibi önemli kalemler var. Diğer yandan sürekli küçülen ve son çeyrekte de % 7 daralan ekonominin 2013 yılında dengelenmesi bekleniyor. Kemer sıkma tedbirlerinin daraltıcı etkisi olduğunu da bilen yöneticiler buna rağmen büyüme yakalamaya çalışacaklar. Süreci takiben 1.2 Mart tarihinde Avrupalı liderler toplanıp son onayları da verecekler ve EFSF (Avrupa Finansal İstikrar Fonu) üzerinden fon, özel sektöre ve banka yapılandırmalarına aktarılacak.
RİSKLER NE?
Özel sektör adına bono takası görüşmelerini yürüten IIF’nin (Uluslararası Finans Kuruluşu) varolan bono borcunun sadece 50 milyar Euro’sunu temsil etmesi. Böylece bono sahipleri tarafından yapılandırma takas çağrısına uymayarak yeni çözümler bulmak zorunda kalınabileceği riski hesap ediliyor. Diğer yandan kemer sıkma tedbirlerinin halka anlatılması ve kabul ettirilmesi sırasında oluşabilecek pürüzler de, önlemlerin çok sert olması sebebiyle endişe kaynağı. Son olarak da bu plana onay vermesi gereken 27 parlamentonun zamanında ve evet oyu vermesi gerekiyor, bir üye bile anlaşamayı kabul etmezse Yunanistan yardımı alamayacak. Son ve uzun vadede en önemli risk ise, tüm bu varsayımların sadece bazıları yanlış çıksa bile Yunanistan’ın % 120 Borç / GSYİH oranını yakalayamayarak yeniden iflas döngüsüne girmesi olacak.
PİYASA NASIL TEPKİ VERDİ?
MSCI Asya Endeksi hafif yükselirken Euro / Dolar 1.3280 seviyesinde ve % 0.28 primli. Gelişen Piyasa kurlarında alımlar devam ediyor. Türk Lirası, Dolar’a karşı 1.7393’ten güne başlarken Euro / TL 2.3098’de. Seper Kur 2.02 civarında. Bugün yapılacak Para Politikası Kurulu’nda bir değişiklik yapılması beklenmiyor. Gösterge faiz ise güne % 9.14’ten başlayacak. ABD borsaları vadeli işlemlerde yükselirken, S&P 500 Endeksi % 0.47 yukarıda. Emtiada alımlar görülürken özellikle İran krizi destekli ham petrolde yükselişler yaşanıyor. ABD tipi ham petrol varil başına 104.91, Brent petrol 120.07’de. Spot altın ise ons başına 1.741’den işlem görüyor.
Bugün takip edilecek veri akışı şu şekilde :
- TCMB PPK toplantısı - faiz kararı 14:00 Beklenti: 5,75%, Önceki: 5,75%
- ABD'de Ocak ayı Chicago FED Ulusal Aktivite Endeksi açıklanacak 15:30
- Euro Bölgesi'nde Şubat ayı tüketici güven endeksi (öncü) açıklanacak 17:00 Önceki: -20,6
Gökhan Şen
Bloomberg HT
Araştırma Bölümü
gsen@bloomberght.com
gsen@bloomberg.net
Twitter.com/Gokhan_Sen