Yurtiçi piyasalarda "Başçı" sarsıntısı
Yurtiçi piyasalarda, Suriye endişesi ile gelen satışlar, Başçı'nın açıklamaları sonrası hızlandı (17:43'te güncellendi)
(17:43'te güncellendi)
Yurtiçi piyasalar, ABD'de Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Obama'nın Suriye'nin kimyasal silah kullanması konusunda hesap vermesi gerektiğini düşündüğünü açıklamasından olumsuz etkilendi.
Dün, yurtdışı gelişmeler ve Merkez Bankası'nın ek sıkılaştırmaya gitmemesi yurtiçi piyasalarda hareketlenmeler yarattı. Dolar-TL 2 seviyesine yalaşırken, hisse senetleri günün önemli bölümünde satıcılı seyretti ve gösterge tahvilin faizi iki basamaklı rakamlara çıktı.
Ancak ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişleri verisinin beklenenden çok daha hızlı düşmesinin Fed'in teşvikleri Eylül ayında azaltabileceği beklentilerini zayıflatması sonucu, gelişen piyasalara ve ardından yurtiçi piyasalara alım getirdi.
ABD verisi sonrası, Borsa İstanbul'da BIST 100 Endeksi kayıplarını geri aldı ve günü yüzde 1.24 yükselişle 68,775 puandan kapadı. Dolar TL karşısında 1.9940 seviyesine kadar düştü. Ancak Merkez Bankası'nın bugün valörlü 50 milyon dolarlık döviz satım ihalesi açması sonrası kur bir miktar yukarı hareket yaptı.
Yurtiçi piyasalar, bu gelişmelerin ardından, artan jeopolitik risklerin de etkisi ile güne sert satışlarla başladı. BIST 100 Endeksi yüzde 1.66 düşüşle güne 67,632 puandan başladı. Dolar-TL 2 seviyesinin üzerinde açıldı ve 2.0070'e kadar çıktı. Sepet kut ise 2.3450 seviyelerine geldi.
Merkez Bankası Başkanı erdem Başçı'nın Anadolu Ajansı Finans Masası'nda yaptığı açıklamalar sonrası satışlar hızland. BIST 100 Endeksi'nde düşüş yüzde 3'e yaklaştı ve endeks 67,000'in altına inerek bu yılın en düşük seviyesini gördü. Endeks ilk seansı yüzde 2.41 düşüşle 67,119'dan kapadı.
Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi ikinci seansa, ilk seans kapanışının 70,35 puan altında 67.049,53 puandan başladı. Satışların hızlanması ile endeksteki kayıplar yüzde 4'ü aştı ve endeks 65,876 puana geriledi. Endeks günü yüzde 4,73 kayıpla 65,519.87 puandan tamamladı.
Dolar-TL'de ise yükseliş hız kazandı. Kur 2.0335'e kadar çıktı ve sepet kur 2,37 oldu. Ancak daha sonra biraz gevşeyen kur 2.0180 seviyesine geriledi. Öğleden sonra tekrar yükselen kur 2.0320'ye ulaştı. Gösterge tahvilin faizi 34 baz puan düşerek yüzde 9.82'ye indi.
Merkez Bankası 2.5 milyar liralık bir hafta vadeli repo ihalesi açtı ve istisnai gün uygulamasına gitmedi. İhaleye 18 milyar 934 milyon liralık teklif geldi. Merkez Bankası öte yandan, 50 milyon dolarlık döviz satım ihalesi düzenleyecek.
Merkez Bankası'nın gecelik repoda yaptığı fonlama miktarı 18,7 milyar lirayı aştı.
Merkez Bankası 50 milyon dolarlık döviz satım ihalesi açtı. İhaleye 92 milyon dolarlık teklif geldi.
Merkez Bankası yarın 16:30'da açılacak olan döviz satım ihalesinin miktarının 50 milyon dolar olacağını açıkladı.
Merkez Bankası, yaptığı açıklamada, ek parasal sıkılaştırma dönemini 2 Eylül olarak belirledi. Merkez, 2 Eylül'de 100 milyon dolarlık döviz satım ihalesi yapacak.
ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, "Merkez Bankası'nın faiz silahını kullanmayacağını açıklaması, dolar-TL'de yükselişi tetikledi. TL, Hindistan para biriminin ardından en fazla düşen para oldu. Kur 2.02'nin üzerinde tutunursa, 2.05'e doğru çıkabilir. Aşağıda 2 seviyesi önemli. Bu seviyenin kırılması kurda aşağı baskıyı artırır. Süriye2de sıcak gelişmelerin olması da etkili oluyor" dedi.
Borsa konusunda da yorumlarda bulunan Karabulur, "Endekste 66,000'e doğru hareket kuvetli Bunun ardından sınırlar 65,000 ve 64,000. Kur ve faizdeki hareket Borsa'yı etkiliyor. Tahvil faizleri kısa vadede artsa bile orta ve uzun vadede, düşüş bekliyorum. Kurda da orta ve uzun vadede düşüş olur" şeklinde görüş bildirdi.
A Yatırım Vadeli İşlemler Müdürü Nuri Sevgen, Bloomberg HT canlı yayınında, "Merkez Bankası Başkanı Başçı'da özgüven var. Yılsonunda kurun 1.92 seviyesinde olacağını söylemesi bu özgüveni işaret ediyor. Sepet kur 2.36'yı geçti ama faiz düştü. Piyasaların bu seviyelerde tavan oluşturduğu görülüyor. ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin Suriye açıklamaları tedirginlik yarayyı. Suriye riski fiyatlanıyor. Başçı faiz silahının kullanılmayacağını söyledi. Faizlerin artırılacağını işaret etseydi, biraz rahatlama yaratırdı. Ancak Merkez Bankası açısından bakıldığında bu pek de yanlış değil. Suriye'de savaş gibi uç durumlar olamzsa, piyasalar, Başçı'nın dediği gibi yatışır" şeklinde görüş bildirdi.
TEB Stratejisti erkin Işık, Bloomberg HT'ye yaptığı yorumda, "Faizde kapının kapatılmasını beklemiyorduk. Gelişen piyasalarda satış baskısı devam ettiği dönemde, Başçı'nın bu açıklaması tedirginlik yarattı. Yrtdışı olumlu olursa, bu açıklama TL'nin iyi gitmesine yardımcı olur, ancak küresel satış devam ederse, TL savunmasız kalır" şeklinde görüş bildirdi.
ING Trader Masası Grup Müdürü Murat Yardımcı, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, "Piyasa Başçı'dan beklediği açıklamaları duyamadı ve aşağı tepki verdi. Başçı kur ve faizin kullanılmayacağını söyledi. Bu da beklenmiyordu" dedi.
(17:43'te güncellendi)