Zeybekci: Yüksek teknoloji ürünleri üretmeliyiz
-
Bakan Zeybekci, "Şu anda geldiğimiz 168 milyar dolarlık ihracatımızın içinde Türkiye'nin yüksek teknoloji payı yüzde 4 seviyesinde" dedi
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ''Ne yapmalı ne etmeli yüksek teknoloji ve sanayi ürünleri üretmeliyiz. Şu anda geldiğimiz 168 milyar dolarlık ihracatımızın içinde Türkiye'nin yüksek teknoloji payı yüzde 4 seviyesinde'' dedi.
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Kongre Salonu'nda düzenlenen, Şanlıurfa Ekonomi Zirvesi'ne katılan Zeybekci, dünyanın ticari ve ekonomik anlamda yeniden yapılandığını söyledi.
Ekonomik teşviklerin kentleri farklı noktalara taşıdığını belirten Zeybekci, bazı şehirler için ise 66 teşvik bile verilse arzu edilen gelişmenin görülemediğini ifade etti.
Zeybekci, bölgede yaşanan kavgaların artık son bulması gerektiğini vurgulayarak, kavgaların sona ermesinin ardından bölgenin güçlü altyapısını yakın gelecekte faaliyete geçireceğini kaydetti.
Girişimci iş adamlarına her türlü desteği verdiklerini söyleyen Zeybekci, bakanlığının uzmanlarının her zaman talepte bulunan iş adamlarına hizmet vereceğini vurguladı.
Zeybekci, Türkiye'nin hububat üretimini sürdürülebilir seviyeye ulaştırdıktan sonra ürünlerini işlemesine yönelik yatırımlara ağırlık verileceğini kaydetti.
Türkiye'nin 2023 ekonomik hedeflerine değinen Zeybekci, şöyle devam etti:
''Buraya kadar çok iyi geldik. Türkiye'nin 2009 yılında 1,19 dolar olan ortalama kilogram ithal fiyatı şimdi geldiğimiz noktada 1,64 dolar. Ne yapmalı ne etmeli yüksek teknoloji ve sanayi ürünleri üretmeliyiz. Şu anda geldiğimiz 168 milyar dolarlık ihracatımızın içinde Türkiye'nin yüksek teknoloji payı yüzde 4 seviyesinde. Bundan 25 sene önce Kore'nin yüksek teknoloji seviyesi şu andaki ihracat payı yüzde 25 seviyesinde, biz yüzde 4 deyiz. Almanya'nınki yüzde 30 seviyesinin üzerinde. Biz ne yapıp etmeli derhal yüzde 11 seviyesinin üzerine bu üretimini çıkmalıyız. Yoksa başkalarının kontrolü altında yaşamak zorunda kalırız.''
''Türkiye buhrandan kurtuldu''
Türkiye'nin son 10 yıldaki büyüme rakamlarına değinen Zeybekci, ihracat, eflasyon ve dünya ekonomisinde geçmiş dönemdeki rakamları karşılaştırdı.
Zeybekci, gelir seviyesine ilişkin verilere değinerek, şunları kaydetti:
''2002 yılında bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Avrupa Birliği (AB) vatandaşının yüzde 36'sı kadar gelire sahipti. 2012 sonu itibariyle bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı AB vatandaşının gelirinin yüzde 55'ne sahip oldu ama yetmedi. Türkiye bu dönemde bir alanda daha dünyada bir numara oldu, oda şu; 2002 yılında Dünya Bankası'nın günde 2,15 dolarlık gelirle yaşayan vatandaşı yüzde 3 seviyesindeydi, yani 77 milyon içinde 2 milyon 200 bin civarında vatandaşı 2,15 dolarlık gelirle yaşıyor. Şu anda 2013 itibariyle bu rakam sıfırlandı. Asıl önemli olan Türkiye'de nüfusumuzun yüzde 30,5'i günlük 4,3 dolarlık gelirle yaşıyordu 2002'de, 23-24 milyon vatandaşımız günde 4,3 dolarlık gelirle yaşıyordu. Şimdi bu oran yüzde 2'ler seviyesine geldi 2012 sonunda. Eminim 2014 sonu itibariyle de bu rakam Dünya Bankası rakamı olduğu için henüz yayınlanmadı, bu rakam yüzde birler seviyesine gelecektir, bu bir devrimdir. Türkiye yüzde 30'a yakın bir orandan böyle bir buhrandan kurtulmuş oldu.''