Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen, Japon hükümetinin 2022'den bu yana ilk kez para birimini desteklemek için müdahalede bulunduğu spekülasyonunun ortasında, dolar karşısında 34 yılın en zayıf seviyesinden geri döndü.

Japonya'da tatil nedeniyle zayıflayan ticarette yen çılgınca dalgalandı ve daha önce dolar başına yüzde 1,2 düşerek 160,17'ye düştükten sonra Pazartesi günü yüzde 2'den fazla değer kazandı. Bu, 2022'nin sonlarından bu yana en geniş işlem aralığıdır.

Analistler, sıçramanın büyüklüğü ve hızının müdahale izlenimi uyandırdığını öne sürerken, Japonya'nın üst düzey Döviz yetkilisi Masato Kanda, yorum yapmaktan kaçınarak yatırımcıların tahmin yürütmesini sağlamayı seçti. Dow Jones, konu hakkında bilgisi olan kişilere atıfta bulunarak yetkililerin yen satın almak için devreye girdiğini bildirdi.

Sidney'deki IG Avustralya piyasa analisti Tony Sycamore, "Bu hamle, gerçek bir BOJ müdahalesinin tüm özelliklerini taşıyor ve bunu yapmak için daha iyi bir zaman olabilir mi? Japonya'da resmi tatil "dolar-yen cinsinden daha düşük likidite ve BOJ'un parasının karşılığının daha fazla artması anlamına geliyor" dedi.

Hükümet işin içinde olsun ya da olmasın, yen düştüğünde piyasanın müdahale potansiyeli konusunda tedirgin olduğu açıkça görülüyor. Döviz üzerindeki baskı, yatırımcıların gevşemeye yönelik beklentilerini geri çevirerek doları güçlendirdiği, ABD'de değişen faiz oranı beklentileriyle daha da arttı. Fed Başkanı Jerome Powell'ın Çarşamba günkü politika belirleme toplantısının ardından şahin bir tavır alması halinde bu durum artabilir.

Nomura stratejistleri Yujiro Goto, Yusuke Miyairi ve Jin Moteki Pazartesi günü "Bugünkü fiyat hareketi, bunun gerçek döviz müdahalesiyle ilgili olma ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor" diye yazdı.

Yen bu yıl dolar karşısında yaklaşık yüzde 10 değer kaybetti ve Pazartesi günkü toparlanma öncesinde 1986'dan bu yana en düşük seviyeyle yakındı. Yetkililer, Maliye Bakanı Shunichi ile, değer kaybının çok hızlı gitmesi halinde tolere edilmeyeceği konusunda defalarca uyardılar. Suzuki geçen hafta yendeki düşüşün enflasyon üzerindeki etkisinden endişe duyduğunu söylemişti.