Advertisement
HABERLER ABONE OL

Menteş, Türkiye Sigorta Birliği’nin Olağan Genel Kurul toplantısında sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Geçen yıl depremler ve mali bünyeleri sorunlu şirketlere müdahale olmak üzere iki önemli hadisenin gerçekleştiğini dile getiren Menteş, depremlerde başta DASK olmak üzere tüm şirketlerin özverili çalıştığını, 120 milyar lirayı aşan hasar ödemesinin yapıldığını ifade etti.

Mali bünyeleri sorunlu şirketlere müdahaleye ilişkin bilgi veren Menteş, "Bu iki şirkete müdahalemiz hem üretimin durdurulması hem de portföyün tasfiyesi şeklinde oldu. Birlik yönetimiyle birlikte 120 bine yakın sigortalımızın poliçelerini yenilemiş bulunuyoruz. Bu iki negatif olay dışında sektörünüz başarılı bir yıl geçirdi." dedi.

“Öz kaynak karlılığı yüzde 58'e ulaşmış durumda"

SEDDK Başkanı Menteş, sektörün 1,4 trilyon lira aktif büyüklüğe ulaştığına, geçen seneye kıyasla yüzde 90'a yaklaşan bir artış olduğuna dikkati çekti.

Menteş, öz kaynak tarafında daha fazla büyüme olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Sektörün öz kaynağı yüzde 108 artışla 153 milyar liraya ulaştı. Üretimi nominal olarak iki katına çıkardık. Adet bazında büyüme yüzde 7 seviyelerinde kaldı. 91 milyondan 98 milyona çıkan bir poliçe sayısı var. Emeklilik fonlarında 31 Aralık itibarıyla 756 milyar liralık büyüklüğe ulaşmış durumdayız. Öz kaynak karlılığı yüzde 58'e ulaştı ve burada İSO500 ve bankacılık sektörlerine kıyasla pozitif ayrışma görüyoruz."

Atanmalarından itibaren 5 aylık yoğun bir çalışma dönemi geçirdiklerini dile getiren Menteş, bu süreçte sermaye tabanını 4 katına çıkardıklarını ve poliçe fiyatlarına uygun şekilde enflasyona endekslediklerini, Uluslararası Finansal Raporlama Standartları'nı (IFRS 17) devreye aldıklarını, trafik sigortasında düşük riskli arz güvenliği sağlamaya yönelik prim-öz sermeye limitini belirlediklerini vurguladı.

Trafik sigortasında primlerin hasar maliyet endeksine bağlandığını ve bu ay uygulanmaya başlandığını hatırlatan Menteş, "Hasar maliyet endeksi sepetini oluştururken asgari ücret artışı, onarım ve yedek parça fiyatlarında meydana gelen değişimleri ele aldık. TÜİK tarafından ilan edilen verilerden oluşan bir endeks oldu." dedi.

Menteş, yapılan çalışmalar kapsamında kefalet senedi sahteciliğinin önüne geçildiğini, bireysel emeklilik sisteminde kısmi çekiş ve alacağın devrine ilişkin altyapı çalışmalarında son aşamaya gelindiği ve bu yıl devreye alınacağını söyledi.

"Sigortacılık Kanunu değişiklik taslağı önemli ölçüde tamamlandı"

Yenilenen Sigortacılık Kanunu'nda değişen maddelere değinen Menteş, şunları kaydetti:

"Yenilenen Sigortacılık Kanunu'nun çalışmaları haziranda tamamlanacak. Kuruluş ve ruhsatlandırma sürecinde bankacılık sistemine benzer uygulama getireceğiz. Gerek kuruluşta, gerekse faaliyet ruhsatı aşamasında şu an uygulanan tekli yapıyı ikili yapıya dönüştürmüş olacağız. Kanunda öngördüğümüz bir diğer değişiklik güvence hesabının zorunlu sigortalarla sınırlı olması değil, tüm sigorta branşlarının kapsamı şeklinde olacak. Bunun önemli bir adım olacağını düşünüyoruz. Tasarıda şirketlerimizin kurumsal uyum süreçlerini destekleyici adımlarımız olacak. Şahsi sorumluluk alanında bankacılıktaki uygulamaya benzer bir değişiklik yapacağız."

Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planı çalışmalarının tüm sektörle istişare edilerek ilerlediğini vurgulayan Menteş, zorunlu afet sigortasının yılın üçüncü çeyreğinde yürürlüğe gireceğini söyledi.

Menteş, kronik mali bünye zafiyeti ve kötü yönetim sergileyen iki şirkete müdahale sonrası yapılan denetimlerin Bakanlık nezdinde bu hafta tamamlandığını, raporun kanunun öngördüğü şekilde hazırlanacağını kaydetti.

"Otomatik katılım sistemi TES'e dönüşecek"

SEDDK Başkanı Menteş, denetim ve düzenleme alanında yapacakları çalışmalara ilişkin de bilgi verdi.

Trafik sigortasında eş değer parça ile ilgili yönetmelik hazırlanması gerektiğini ifade eden Menteş, "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte eş değer parça üzerinde çalışıyoruz. Burada hem yerli üretime teşvik edecek ve maliyetleri düşürmüş olacağız." dedi.

Menteş, otomatik katılım sisteminin revize edilerek daha kapsamlı ve ihtiyacı karşılar hale geleceğine dikkati çekerek, "Başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere çok sayıda paydaş ile çalışıyoruz. Bu süreci otomatik katılım sisteminden tamamlayıcı emeklilik sistemine geçiş olarak da özetleyebiliriz." şeklinde konuştu.

Katılım sigortacılığı çalışmalarında Katılım Finans Kanunu ile uyumlu şekilde alt mevzuatı hazırlıklarını belirten Menteş, ilk yönetmeliğin 2017'de yayımlandığını, bu düzenlemenin risk paylaşım esaslı bir düzenleme olduğunu ve Türkiye modeli denilen bir uygulamaya geçildiğini, yeni düzenlemede Katılım Finans Kanunu'na uygun, evrensel standartlara dönerek yeni bir Türkiye modeli sunacaklarını kaydetti.

Sağlık sigortalarında ömür boyu yenileme ve bekleme süreleriyle ilgili çalışmaların sürdüğünü anlatan Menteş, sözlerini söyle tamamladı:

"Mali bünye yeterliliğinde likit olmayan varlıkların piyasa koşullarının çok üstünde değerlenip sermaye yeterliliğine konu olduğunu müşahede ediyoruz. Ama sigortacılık finans demektir ve finansta likit konuşur. Bilançolarda bu tür varlık değerlemelerine şahit oluyoruz. IRFS 17 öncesinde bununla ilgili de düzenleme yapacağız. Şirketlerin iç denetim, bağımsız denetim ve aktüeryal denetim gibi tabi oldukları denetim mekanizmalarını da SEDDK denetim alanı içerisinde ele alacağız."