X
HABERLER

Babacan: Sermaye akımları gerileyebilir

Başbakan Yardımcısı Babacan, "2014 yılında gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımları gerileyebilir" dedi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Gelişmekte olan ülkelerin, ABD'nin para politikasında yakın zamanda gerçekleşmesi beklenen normalleşme dönemine hazırlıklı olmaları büyük önem taşımaktadır" dedi.

Babacan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda küresel krizin başlangıcından bu yana uzun bir süre geçmiş olmasına rağmen dünya ekonomisinde genele yayılan, dengeli ve sürdürülebilir bir toparlanmanın henüz sağlanamadığını söyledi.

Finans sektörüne ilişkin risklerin bir miktar azalmış olmakla birlikte reel sektörde güçlü bir iyileşmeden söz etmenin mümkün olmadığını dile getiren Babacan, "Küresel büyüme ve dünya ticaret hacmine ilişkin geçtiğimiz bir yıllık dönemdeki gerçekleşmeler beklentilerin altında kalmıştır. Küresel ekonomiye ilişkin aşağı yönlü riskler varlığını halen sürdürmektedir" diye konuştu.

Babacan, dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'de mali sıkılaştırma ve yaşanan siyasi anlaşmazlıkların büyümeyi olumsuz yönde etkilediğini kaydetti.

Avro Bölgesi ekonomisinin 6 çeyreklik daralmadan sonra resesyondan çıktığını ancak ekonomik aktivitedeki toparlanmanın kalıcı olup olmayacağının henüz netlik kazanmadığını anlatan Babacan, işsizlik oranı ve borç stokunun yüksek olması, yapısal reformlar konusunda atılan adımların yetersiz kalması ve alınan kararların uygulamasındaki sıkıntıların bölgedeki ekonomik iyileşmeyi sınırlandırdığını belirtti.

- "Gelişmekte olan ülke ekonomilerindeki yavaşlama risk faktörü"-

Japonya ekonomisinin, geçen yılın aralık ayında göreve gelen yeni hükümetin uyguladığı genişleyici politikaların etkisiyle son dönemde yeniden canlanmaya başladığını kaydeden Babacan, buna karşın 2014 yılı nisan ayında yürürlüğe gireceği kesinleşen satış vergisi artışının Japonya ekonomisi üzerinde önemli bir baskı unsuru oluşturduğunu dile getirdi.

Kriz sonrasında dünya ekonomisinin lokomotifi rolünü üstlenen gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızındaki yavaşlamanın, küresel ekonomideki diğer önemli bir risk faktörü olduğuna işaret eden Babacan, şöyle devam etti:

"Bu yavaşlamanın temelinde, küresel bazdaki dış talep yetersizliği, dış finansman koşullarının sıkılaşması ve ülkelere özgü yapısal faktörler yatmaktadır. Özellikle Çin ekonomisindeki yavaşlama, başta emtia ihracatçısı ülkeler olmak üzere birçok ekonomiyi etkilemektedir. Gelişmekte olan ülkelerin 2013 ve 2014 yıllarında sırasıyla yüzde 4,5 ve yüzde 5,1 oranında büyümesi beklenmektedir. Çin hariç gelişmekte olan ülkelerin ise 2013 yılında yüzde 3,2, 2014 yılında ise yüzde 4,1 oranında büyüyeceği öngörülmektedir.

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün verilerine göre dünyadaki işsiz sayısı 2007 yılında 169,7 milyon iken, 2012 yılında 195,4 milyona yükselmiştir. İşsiz sayısının 2015 yılında 207 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir."

Zayıf talep ve yatay seyreden emtia fiyatlarının bu yıl küresel ölçekte enflasyon baskısını azalttığını dile getiren Babacan, öte yandan bu yılın mayıs ayından itibaren gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde gözlenen değer kaybının bu ülkelerde enflasyonu artırıcı yönde etki yaptığını söyledi.

- "2014 yılında gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımları gerileyebilir"-

Babacan, petrol fiyatlarında küresel büyümeye ilişkin zayıf görünüme bağlı olarak önümüzdeki dönemde tedrici bir gevşemenin öngörüldüğünü ifade etti.

ABD'de varlık alım programının yakın gelecekte azaltılmaya başlanabileceğinin açıklandığı mayıs ayından itibaren finansal piyasalardaki oynaklığın arttığını ve küresel finansal koşullar sıkılaştığını belirten Babacan, "Bu süreçte, küresel ölçekte faiz oranları artarken özellikle gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışı gerçekleşmiştir. Gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarının 2014 yılında da bu yıla göre bir miktar gerileyeceği tahmin edilmektedir. Gelişmekte olan ülkelerin, ABD'nin para politikasında yakın zamanda gerçekleşmesi beklenen normalleşme dönemine hazırlıklı olmaları büyük önem taşımaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

HABERİN DEVAMI

İlginizi Çekebilir

Altın rekor kırmaya devam ediyor 18 Ekim 2024 Cuma, 07:33:41 Çin ekonomisinde büyüme yüzde 5 hedefinin altında kaldı 18 Ekim 2024 Cuma, 07:06:41 Japonya'da enflasyon Nisan ayından bu yana ilk kez yavaşladı 18 Ekim 2024 Cuma, 06:40:54 Scholz: Türkiye ziyaretinde görüşülecek birçok konu var 18 Ekim 2024 Cuma, 06:14:28 Ekonomi ve siyaset gündemi - 18 Ekim 2024 18 Ekim 2024 Cuma, 06:08:30 Netflix’in abone sayısı 3. çeyrekte 5 milyonun üzerinde arttı 18 Ekim 2024 Cuma, 00:32:52