X

TL faizleriyle oynamadan dövize müdahale çabası

Son günlerde Merkez Bankası döviz piyasasına daha yoğun müdahale etmeye başladı. Önce günlük 50-100 milyon dolar satıyordu. Ardından, verilen demeçlerle döviz kurlarının geldiği düzeyden memnun olmadığını açık etti. Bu strateji fazla etkili olmayınca, icabında günde 1 milyar doların üzerinde dahi satabilirim diyerek piyasayı korkutmayı denedi.
Bütün bunlar yapılırken, Merkez Bankası'nın bankalara borç verme faizi değiştirilmedi. Gecelik interbank piyasasında oluşan faizler fırlamadı. İkinci piyasada Hazine Bonosu faizi de dövize yoğun müdahaleye rağmen çok fazla değişmedi.
Döviz satışıyla son haftalarda piyasadan 3-5 milyar tutarında Türk Lirası çekildiği halde TL piyasasında dikkati çeken bir sıkışıklık yok. Bu denge şu anlama geliyor: Merkez Bankası bir eliyle döviz satıp piyasadan TL çekerken, diğer eliyle piyasaya döviz alması için TL veriyor. Döviz alacak TL'yi buldukça piyasa da döviz almaya devam ediyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi