X
HABERLER

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti

Yıllık enflasyon, giyim ve ayakkabı grubunda gerilerken giyim dışında kalan temel mallarda Türk Lirası'ndaki değer kaybının gecikmeli yansımalarıyla yükselmeye devam etti

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantı özetinde, 2011 Aralık ayında yıllık enflasyonun giyim ve ayakkabı grubunda gerilerken giyim dışında kalan temel mallarda Türk Lirası'ndaki değer kaybının gecikmeli yansımalarıyla yükselmeye devam ettiği belirtilerek, ''Döviz kuru kaynaklı gecikmeli etkilerin, hafifleyerek de olsa, temel mal fiyatları kanalıyla Ocak ayında da hissedileceği tahmin edilmektedir'' denildi.

Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu'nun 24 Ocak'ta yaptığı toplantının özetini açıkladı.

Toplantı özetinde, geçen yıl Aralık ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,58 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun yüzde 10,45'e yükseldiği hatırlatıldı.

Aralık ayında yayımlanan Para Politikası Kurulu toplantı özetinde de belirtildiği üzere, yıllık gıda enflasyonunun islenmemiş gıda fiyatlarına bağlı olarak önemli ölçüde yükseldiği dile getirilen toplantı özetinde, temel mal grubu yıllık enflasyonunun döviz kuru gelişmelerinin gecikmeli etkileri ile artmaya devam ederken, hizmet fiyatlarındaki ılımlı seyir ile temel enflasyon göstergelerinin yükseliş eğiliminin durakladığı kaydedildi.

Gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarının geçen yıl Aralık ayında yüzde 1,97 oranında artığı ve yıllık gıda enflasyonunun yüzde 12,21'e yükseldiği anımsatılan toplantı özetinde, işlenmiş gıda fiyatlarındaki artışların hız kesmekle birlikte devam ettiği belirtildi.

Aralık ayında en önemli gelişmenin islenmemiş gıda fiyatlarında yaşandığı ifade edilen toplantı özetinde, bu grupta fiyatların temelde sebze fiyatlarına bağlı olarak yüksek bir oranda arttığı, böylelikle grup fiyatlarının son çeyrekte endeks tarihindeki ''en yüksek çeyreklik artışı'' kaydettiği bildirildi.

Özette, söz gelişmenin düşük baz etkisiyle birleşince islenmemiş gıda fiyatlarının yıllık tüketici enflasyonuna yaptığı katkının üçüncü çeyrek sonuna kıyasla 2,5 puan artış gösterdiği hatırlatıldı.



-''Yıllık enflasyon giyim ve ayakkabı dışında yükseldi''

Aralık ayında hizmet fiyatlarının yüzde 0,29 oranında arttığı ifade edilen toplantı özetinde bu grupta yıllık enflasyonun haberleşme hizmetlerindeki yüksek baz nedeniyle yüzde 6,27'ye gerilediği belirtildi.

Aynı dönemde yıllık enflasyonun kira ve lokanta otel hizmetlerinde sınırlı oranda yükseldiği kaydedilen toplantı özetinde, diğer taraftan, Türk Lirası'ndaki değer kaybı ile son dönemde artış eğilimine giren ulaştırma hizmetleri fiyatlarının ise bir önceki aya kıyasla belirgin bir değişim göstermediği bildirildi.

Özette, mevsimsellikten arındırılmış hizmet fiyatları ile yayılım endeksinin ise anılan dönemde hizmet fiyatlarının ana eğiliminde yavaşlamaya işaret ettiğine dikkat çekildi.

Temel mal grubunda yıllık enflasyonun 2011 Aralık ayında yüzde 10,09'a yükseldiği anımsatılan toplantı özetinde şunlar kaydedildi:

''Yıllık enflasyon, giyim ve ayakkabı grubunda gerilerken giyim dışında kalan temel mallarda Türk Lirası'ndaki değer kaybının gecikmeli yansımalarıyla yükselmeye devam etmiştir. Döviz kuru kaynaklı gecikmeli etkilerin, hafifleyerek de olsa, temel mal fiyatları kanalıyla Ocak ayında da hissedileceği tahmin edilmektedir.''

Enflasyonu etkileyen unsurlara da değinilen özette, 2011 yılının son çeyreğine ilişkin verilerin iktisadi faaliyetin, bir miktar yavaşlamakla birlikte, gücünü koruduğunu gösterdiği vurgulandı.

Mevsimsellikten arındırılmış verilerle sanayi üretiminin 2011 Ekim-Kasım döneminde üçüncü çeyreğe göre güçlü bir artış sergilediği kaydedilen özette, kapasite kullanım oranının iki çeyrek geriledikten sonra yılın son çeyreğinde artış gösterdiği, hizmet sektöründe ise istihdamın yukarı yönlü seyrini istikrarlı bir şekilde sürdürdüğü belirtildi.



-''Yurtiçi talep büyümesinde ılımlı seyir bekleniyor''

Özette, ''Ekim ayından itibaren uygulanan parasal sıkılaştırmanın ve süregelen küresel sorunların etkisiyle önümüzdeki dönemde yurtiçi talep büyümesinin ılımlı bir seyir izlemesinin beklendiği'' bildirildi.

Yakın dönemde tüketici kredilerinde ve firmaların iç piyasa siparişlerinde gözlenen eğilimlerin söz konusu bu görünümü desteklediği ifade edilen özette, bunun yanı sıra, imalat sanayi yurtiçi reel ciro endekslerinde 2011 yılı başından bu yana gözlenen ılımlı seyrin Ekim-Kasım döneminde de devam etmesinin nihai yurtiçi talepte ek bir ivmelenme olmadığına işaret ettiği duyuruldu.



-Dış talep

Dış talebin ''zayıf seyrini koruduğu'' kaydedilen toplantı özetinde şu ifadelere yer verildi:

''Son dönemde Euro Bölgesi'ne ilişkin sorunların artmasıyla birlikte küresel büyümeye ilişkin orta vadeli tahminler aşağı yönlü güncellenmiştir. 2012 yılına dair küresel görünüm, ekonomilerin büyük bir bölümünde yavaşlamaya işaret etmektedir. Bu çerçevede Kurul, döviz kuru hareketlerinin sağladığı rekabet avantajı ve pazar çeşitlendirmesine rağmen küresel sorunların dış talebi sınırlamaya devam edebileceğine dikkat çekmiştir.

Öte yandan Kurul, yurt içi talepte süregelen yavaşlamanın ve Türk Lirası'ndaki birikimli değer kaybının ithalat talebini sınırlayıcı etkilerinin açıkça gözlendiğini belirtmiştir.''

2011 yılı Ekim döneminde mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı istihdamın uzun bir süre sonra ilk kez gerilediğine ve işsizlik oranlarındaki istikrarlı düşüş eğiliminin kesintiye uğradığına dikkat çekilen özette, tarım dışı istihdamın azalmasında inşaat ve sanayi sektörlerinin etkili olduğu belirtildi.

Özette, Kurul'un, kısa vadede inşaat sektöründeki istihdam kaybının devam edebileceğini, sanayi sektöründe ise tekrar artış gözlenebileceğini ifade ettiği aktarıldı.

HABERİN DEVAMI

İlginizi Çekebilir

"Yatırım yapılabilir notu alana kadar dengelenme sürecine katkı vereceğiz" 07 Eylül 2024 Cumartesi, 19:20:32 “Türkiye’nin yatırım cazibesini güçlendirmesi gerekiyor” 07 Eylül 2024 Cumartesi, 15:19:37 Tarımda geç gelen "bahar" 07 Eylül 2024 Cumartesi, 15:26:01 "Üç derecelendirme kuruluşundan not artırımı alan tek ülkeyiz" 07 Eylül 2024 Cumartesi, 15:24:05 Ekonomi ve siyaset gündemi - 7 Eylül 2024 07 Eylül 2024 Cumartesi, 11:36:59 7 başlıkla geçen hafta 07 Eylül 2024 Cumartesi, 10:14:14