X
HABERLER

TÜSİAD Dijital Türkiye Konferansı'nda dijital dönüşüm ele alındı

TÜSİAD tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen 13 Ocak 2022 tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleştirilen "Dijital Türkiye Konferansı" tüm gün sürecek. Konferansın ana tema konuşmaları Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem imamoğlu tarafından yapılıyor.

Tüm gün süren konferansta 10 oturumda yurt içinden ve yurt dışından 39 konuşmacı yer aldı. Konferansın altın sponsorluğunu Amazon Türkiye ve GittiGidiyor, gümüş sponsorluğunu ise Equinix, Etiya, IFS, Kariyer.net, Medianova, Nokia ve SabancıDx üstleniyor.

Dijital Türkiye Konferansı'nda Kovid-19 salgınının ivmelendirdiği dijital teknolojilerle dinamikleri hızla değişen dünyada yeni iş modelleri, veri, yeşil ve dijital ikiz dönüşüm, insan kaynağının yetkinliği, çevrimiçi pazar yerleri, geleceğin teknoloji trendleri gibi dönüşüm sürecinin ana unsurları tartışıldı.
Simone Kaslowski: “Yeni nesil teknolojiler, üretimde verimliliğin artırılmasının yanı sıra iklim değişikliği ile mücadelede de önemli rol oynuyor.”

Dijital dönüşüm sürecinde güçlü bir mesafe kat etme potansiyelimiz olduğunu belirten TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski; bu potansiyeli hayata geçirmek için; eğitimin niteliğinin geliştirilmesi, yetkin insan kaynağının korunması, geniş bant altyapısının güçlendirilmesi, KOBİ'lerin teknoloji kullanımının desteklenmesi gibi unsurları içeren geniş bir vizyona ihtiyacımız olduğunu belirtti.

Yeni nesil teknolojilerin, üretimde verimliliğin artırılmasının yanı sıra iklim değişikliği ile mücadelede de önemli rol oynadığını vurgulayan Simone Kaslowski şu ifadeleri kullandı:

Avrupa Birliği, karbon-nötr bir kıta olma yolundaki büyüme stratejisi olan Yeşil Mutabakatın temeline ikiz dönüşümü koyuyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun bir araştırmasına göre dijital teknolojiler küresel karbon emisyonunu yüzde 15'e kadar düşürebiliyor. Süper bilgisayarlar rüzgâr türbinlerinin tasarımının iyileştirilmesinde ya da enerji verimliliği için en uygun sahanın bulunmasında yardımcı oluyor. Yapay zeka teknolojisi tarımsal üretimde çiftçilerin pestisit ve yakıt kullanımını azaltmasını sağlıyor. Akıllı şehirler daha kaynak ve enerji verimli, daha güvenli bir yaşam olanağı sunuyor. Bu da topyekun bir hayat kalitesi artışı anlamına geliyor. Diğer taraftan büyük miktarlarda verinin işlenmesi enerji tüketimini artırıyor. Halihazırda küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 2'sinin, elektrik tüketiminin ise neredeyse yüzde 10'unun kaynağını bu süreçler oluşturuyor. Bu oranların kısa sürede yükselmemesi için dijital sektörün de yeşil dönüşümü gerçekleştirmesi çok önemli.”

Serkan Sevim: “İçinde bulunduğumuz çağın gerekliliklerine uyum sağlanması ve dolayısıyla dijital teknolojilerin benimsenmesi, küresel rekabet gücümüzün korunması açısından kritik önem taşıyor.”

Dijitalleşmenin KOVID-19'un etkisiyle büyük bir ivme kazandığını hatırlatan TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Dijital Türkiye Yuvarlak Masası Başkanı Serkan Sevim konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Dijitalleşme iş hayatımıza iki şekilde etki ediyor. Bir yandan yapay zeka, bulut bilişim, blok zinciri, büyük veri ve nesnelerin interneti gibi yeni nesil teknolojileri üreten sektörler doğarken, öte yandan bu teknolojilerin konvansiyonel şirketlerce kullanılması ile süreçte verimlilik, inovasyon ve katma değer artışının yaşandığını gözlemliyoruz. Alışılmış iş yapma yöntemlerinin gözden geçirilerek dijital teknolojilerin etkin kullanılması aynı sorunlara yenilikçi çözüm yolları geliştirdi. Artık oyunun kuralları değil, kendisi değişti.”

Dijital beceri ve yetkinliklerle donatılmış nitelikli insan kaynağının varlığının önemine dikkat çeken Sevim şu ifadeleri kullandı:
“Genç ve dinamik nüfusumuzu ülkemizde tutmayı sağlayacak mekanizmaları güçlendirmeliyiz. İş dünyası olarak, üniversitede okuyan gençlerimize daha okulda okurken iş imkanları sağlamalı ve onların eğitimlerinde aktif olmalıyız. Günümüzdeki uzaktan çalışma fırsatını kullanabilen şirketler olarak Anadolu'nun her noktasındaki gençlerimize ulaşmalıyız. Bu şekilde iş dünyasının ihtiyaçlarına uygun gençleri eğitebilir, onlara daha fazla umut verebiliriz. Aksi halde, yetkinlik gerektiren pozisyonlardaki insan kaynağı açığını kapatma şansımız son derece güç olacaktır.”

HABERİN DEVAMI

İlginizi Çekebilir

Altın rekor kırmaya devam ediyor 18 Ekim 2024 Cuma, 07:33:41 Çin ekonomisinde büyüme yüzde 5 hedefinin altında kaldı 18 Ekim 2024 Cuma, 07:06:41 Japonya'da enflasyon Nisan ayından bu yana ilk kez yavaşladı 18 Ekim 2024 Cuma, 06:40:54 Scholz: Türkiye ziyaretinde görüşülecek birçok konu var 18 Ekim 2024 Cuma, 06:14:28 Ekonomi ve siyaset gündemi - 18 Ekim 2024 18 Ekim 2024 Cuma, 06:08:30 Netflix’in abone sayısı 3. çeyrekte 5 milyonun üzerinde arttı 18 Ekim 2024 Cuma, 00:32:52