Mısır'da seçimleri Muhammed Mursi kazandı
Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçimlerini Müslüman Kardeşler'in desteklediği Muhammed Mursi kazandı
Mısır'da 30 yıllık Mübarek rejiminin ardından yapılan ilk demokratik ve şeffaf cumhurbaşkanlığı seçimini Hürriyet ve Adalet Partisi'nin adayı Muhammed Mursi'nin kazandığı bildirildi.
Mısır Cumhurbaşkanlığı Seçim Komisyonu Başkanı Faruk Sultan, toplam 25 milyon 577 bin 511 oyun geçerli olduğu seçime katılım oranın yüzde 51,85 olarak gerçekleştiğini söyledi.
Sultan, Muhammed Mursi'nin geçerli oyların yüzde 51,3'ünü alarak cumhurbaşkanı olduğunu açıkladı.
Eski rejimin son başbakanı Ahmet Şefik ise yüzde 48,7 oranında oy alabildi.
Mursi'nin cumhurbaşkanı olduğunun ilan edilmesinin ardından Tahrir Meydanı'nda sevinç gösterileri başladı.
Seçimleri kazanan Mursi'yi Müslüman Kardeşler destekliyordu.
Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçimini Hürriyet ve Adalet Partisi adayı Muhammed Mursi'nin kazanması, ülke tarihinde birçok ilkleri de beraberinde getirdi.
Mısır'da krallığın yıkılmasının ardından cumhurbaşkanlığı koltuğuna sırasıyla oturan Muhammed Necip, Cemal Abdülnasır, Enver Sedat ve Hüsnü Mübarek, askeri kariyerlerinden cumhurbaşkanlığına geçiş yapmıştı.
Mısır'ın Şarkiye vilayetinden olan ve iki dönem milletvekilliği yapan Muhammed Mursi ise mühendislik alanında akademik kariyere sahip.
Mursi'nin cumhurbaşkanlığını kazandığına dair açıklamayı ülkedeki bazı yayın organları, ''Dört askerden sonra cumhurbaşkanı olan sivil İslamcı'' başlığıyla okuyucularına duyurdu.
Bu arada, Mısır'ın son iki cumhurbaşkanı da Munifiye'den çıkmıştı. Sedat ve Mübarek, Münifiye doğumlu iki cumhurbaşkanı olurken, seçimde yarışan Mursi ve Şefik'in Şarkiye vilayeti nüfusuna kayıtlı bulunmaları, Mübarek sonrası ilk cumhurbaşkanın Şarkiye'den çıkmasını kesinleştirmişti.
Mursi 5 bin yıllık Mısır tarihinde demokratik ve şeffaf seçimler sonucu ilk kez cumhurbaşkanlığını kazanan kişi oldu. 1928 yılında kurulan Müslüman Kardeşler de ilk defa iktidara geldi.
Öte yandan, Tahrir Meydanı'nda toplanan binlerce kişi Mursi'nin zaferini kutlarken, seçimi kaybeden Ahmet Şefik'in sonucu evinde öğrendiği bildirildi.
Mısır'daki cumhurbaşkanlığı seçiminden Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi'nin zaferle çıkmasının ardından yönetimin ne zaman Mursi'ye devredileceği ve yeni cumhurbaşkanının yetkileri tartışılıyor.
Anayasa Uzmanı Atıf el-Benna, AA'ya yaptığı açıklamada, Mursi'nin cumhurbaşkanlığı yemininin hemen ardından askeri bir izne gerek duymaksızın tüm yetkiyi elinde bulunduracağını belirtti.
Askeri Konsey'den geçen yıl yapılan açıklamada, 30 Haziran'da yönetimin yeni cumhurbaşkanına devredileceğinin duyurulduğunu hatırlatan el-Benna, ''Dolayısıyla Askeri Konsey yemin töreni için önümüzdeki cumartesi gününe kadar bir gün belirlemek zorunda'' dedi.
Birçok devlette olduğu gibi Mısır'da da hükümetin, cumhurbaşkanı yemin eder etmez istifasını sunması gerektiğini belirten el- Benna, şunları kaydetti:
''Hükümet kurma görevini cumhurbaşkanı verir. Mısır'da da böyle olacak. Zaten Askeri Konsey'in hazırladığı tüzükte hükümet kurmayla ilgili bir karar yok. Tabii ilan edilen anayasa niteliğindeki tüzükle birlikte askerin elinde yasama yetkisi var. Ancak cumhurbaşkanı en yetkili isim olarak yeni bir parlamento seçimine gidilmesini isteyebilir.''
Bu arada, el-Benna, anayasa niteliğindeki tüzüğün 30. maddesine göre Mursi'nin Yüksek Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nun önünde yemin etmesi gerektiğini dile getirirken, bazı siyasi partiler buna karşı çıkıyor.
Parti temsilcileri, Muhammed Mursi'nin, yeminini Askeri Konsey'in zorunlu kıldığı Anayasa Mahkemesi önünde değil, Halk Meclis'inde yapması gerektiğini belirtiyor. Parti temsilcileri, Mursi'nin Halk Meclisi önünde yemin etmesiyle yasama hakkının tekrar Halk Meclisi'ne verileceğinin altını çiziyor.