Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Piyasalarda günden kalanlar

Piyasalarda günden kalanlar

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin kararlı konuşması sonrası piyasalar olumlu etkilendi

Giriş: 26 Temmuz 2012, Perşembe 21:29
Güncelleme: 27 Temmuz 2012, Cuma 08:40

-Avrupa hisselerine Merkez Bankası torpili

Avrupa hisse senetleri, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin, euronun muhafaza edilmesi için politika yapıcıların her türlü önlemi alacağını söylemesi üzerine tırmanışa geçti. ABD endeks vadelileri ve Asya hisseleri de yükselişe geçti.

Banco Santander SA yüzde 10 ve UniCredit SpA yüzde 9.2 yükselerek bankalar arasındaki ralliye öncülük etti. Unilever ise satışları beklentileri aşınca yüzde 5.5 değer kazandı. France Telecom SA 'nın satışlarının da beklentilerin üstüne çıkmasıyla firma yüzde 5.9 ilerledi.

-ABD konut satışları dalgalı

ABD'de ikinci el konut satışı Haziran ayında beklenmedik bir şekilde düşerek son üç ayda ikinci kez gerilemiş oldu ve konut sektöründe sınırlı bir momentum olduğunun sinyalini verdi.

Ulusal Emlakçılar Birliği'nden yapılan açıklamaya göre askıda konut satışları endeksi, Mayıs ayında revize edilen yüzde 5.4'lük kazançtan sonra Haziran'da yüzde 1.4 düşerek 99.3 puan oldu. Bloomberg News tarafından yapılan ankette ekonomistlerin tahmin ortalaması Haziran ayında yüzde 0.3'lük bir artış olacağını öngörüyordu.

-Merkez Bankası rezervleri arttı

Merkez Bankası'nın brüt döviz rezervleri bir haftada 514 milyon dolar artarak, 20 Temmuz itibariyle 84 milyar 516 milyon dolara yükseldi.

Brüt döviz rezervleri 13 Temmuz'da 84 milyar 2 milyon dolar düzeyindeydi. Merkez Bankası'nın 13 Temmuz itibariyle 96 milyar 669 milyon dolar olan toplam rezervleri de 99 milyar 228 milyon dolara yükseldi. Toplam rezervin 14 milyar 712 milyon dolarını altın rezervi oluşturdu. 13 Temmuz'da 12 milyar 667 milyon dolar olan altın rezervi, altın mevcudunun değerlemeye tabi tutulması ve zorunlu karşılık olarak tesis edilen altın mevcudundaki değişim neticesinde bir haftada 2 milyar 45 milyon dolar artarak 14 milyar 712 milyon dolara yükseldi.

-ABD'de dayanıklı mal siparişleri güçlendi

ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişleri Haziran ayında, uçak ve askeri donanıma yönelik talepteki artışın, işletme ekipmanlarına yönelik harcamalardaki düşüşe ağır basması sonrası, beklenenden hızlı arttı.

Kullanım ömrü en az üç sene olan mallara yönelik siparişler, Haziran ayında, Mayıs ayında olduğu üzere, yüzde 1.6 arttı. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 0.3 artması bekleniyordu. Volatil ulaştırma kategorisi dışarıda tutulduğunda, dayanıklı tüketim malları siparişleri Haziran ayında yüzde 1.1 ile son beş ayın en hızlı gerilemesini gerçekleştirdi.

-Bankacılık sektörü kredi hacmi arttı

Merkez Bankası haftalık verilerine göre, bankacılık sektörü kredi hacmi, 13 Temmuz itibariyle bir haftalık süreçte 240,1 milyon lira artarak 697,2 milyar liradan 697,5 milyar liraya yükseldi.

Verilen kredilerin yüzde 77,3'ü (539,3 milyar lira) TL cinsi kredilerden oluşurken, yüzde 22,7'si (158,1 milyar lira) yabancı para cinsi kredi olarak gerçekleşti.

-İspanya ve İtalya'ya "Draghi dopingi"

İspanya ve İtalya tahvilleri, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin, merkez bankasının euroyu korumak için ne gerekiyorsa yapacağını açıklamasının ardından yükselişini ikinci güne taşıdı.

İspanya'nın iki yıl vadeli tahvillerinin faizi, Draghi'nin, yüksek borçlanma maliyetleri ile mücadelenin merkez bankasının yetkisi dahilinde olduğunu söylemesinin etkisi ile bu ayın en keskin düşüşünü gerçekleştirdi. Alman tahvilleri ise, Draghi'nin yorumlarının güvenli liman niteliğindeki varlıklara yönelik talebi azaltmasının ardından değer kaybetti. İrlanda'nın iki yıl vadeli tahvilleri, borçlanma kuruluşunun bir tahvil değiştirme programı açıklamasının ardından Kasım 2010'dan bu yana ilk kez yüzde 4'ün altına düştü.

-Draghi konuştu piyasalar coştu

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi, son altı ayda alınan önlemlerin ekonomiye katkısının büyük olduğunu belirterek "Euro'dan geri dönülemez, gerekli olan ne ise yapılacak." dedi

Draghi, krizden çıkılması için mali dağınıklıktan kurtulunması gerektiğini vurgulayarak "3 yıllık fonlama işlemleri ile finans sistemindeki riskleri azalttık. Finans sektöründeki etkin denetim hızla yürürlüğe girmeli." açıklamasında bulundu.

-Asya paraları teşvik beklentisiyle yükseldi

Asya ve Avrupa'da büyümenin yavaşladığına işaret eden verilerin ardından daha fazla teşvik beklentisinin artması üzerine Asya paraları değer kazandı.

Tayvan doları 6 ayın en düşüğünden geri sıçrarken, Çin'in yuanı, ABD'de yeni konut satışlarının düşmesinin ardından Eylül 2011'den bu yana kaydettiği en zayıf düzeyden yükseldi. Güney Kore ekonomisi geçtiğimiz çeyrekte son 3 yılın en yavaş büyümesine işaret etti. Filipin pezosu, bugünkü faiz kararının öncesinde primlendi.

-Bakır Avrupa ve Çin endişeleri ile düştü

Bakır, Avrupa krizinin kötüleşmesi ve Çin ekonomisinin yavaşlamasına ilişkin endişelerin, merkez bankalarının ekonomiyi desteklemek için ilave adımlar atacağı yolundaki iyimserliğe ağır basmasının ardından, son üç günde ilk kez değer kaybetti.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 0.5 yükselerek ton başına 7,412 dolara kadar düştükten sonra, Tokyo saati ile 14:05'te 7,430 dolara geldi. Kontrat dün 7,344.25 dolara kadar inerek 27 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Eylül vadeli bakır kontratı, New York'ta Comex piyasasında fazla değişmeyerek 3.3725 dolarda kaldı.