Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Monti istifasını verdi

Monti istifasını verdi

Bütçe oylamasının ardından İtalya'nın teknokrat başbakanı Monti, Cumhurbaşkanı'na resmi istifasını verdi

Giriş: 22 Aralık 2012, Cumartesi 12:06
Güncelleme: 22 Aralık 2012, Cumartesi 12:07

İtalya'da teknokrat başbakan Mario Monti, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'ya istifasını verdi. İtalya'nın 69 yaşındaki teknokrat başbakanı Mario Monti, daha önce belirttiği üzere parlamentonun bütçe yasasını onaylamasının ardından yerel saatle akşam 19.00 sularında Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'ya giderek, istifasını verdi.

Napolitano ile Monti'nin arasında cumhurbaşkanlığı sarayı Quirinale'de gerçekleşen ve yaklaşık 15 dakika süren görüşmede, başbakanın istifasını verdiği, Napolitano'nun da kendisinden yeni hükümet kurulana kadar görevde kalmaya davet ettiği bildirildi. Monti'nin istifasının ardından Cumhurbaşkanı Napolitano yarın, Senato ve Temsilciler Meclisi başkanları ve parti liderleriyle görüşmeler yapacak. Napolitano'nun görüşmelerin ardından parlamentoyu feshedecek kararnameyi imzalayarak, ülkede seçim takvimini resmen başlatacak. İtalya'da, genel seçimlerin 24 Şubat 2013 tarihinde yapılması öngörülüyor.

Monti'yi istifaya götüren süreç

İtalya'da, iki hafta önce eski başbakan Silvio Berlusconi ve liderliğini yaptığı Özgürlükçü Halk Partisi'nin (PDL), teknokrat Mario Monti hükümetinden desteğini çekmesinin ardından Monti, hükümetleri için güven ortamının kalmadığını belirterek, parlamentodaki bütçe yasa tasarısının onaylanmasıyla görevinden istifa edeceğini açıklamıştı. Temsilciler Meclisi'nde bugünkü oylamayı takiben 61. ve son kez kabinesini toplayan Monti, daha sonra cumhurbaşkanlığına giderek, hükümetinin ve kendisinin istifasını verdi.

Avrupa'daki mali ekonomik krizden etkilenen başlıca ülkelerden biri olan İtalya'da, 16 Kasım 2011'de kurulan teknokratlardan oluşan Mario Monti hükümeti 13 aydır görevdeydi. İtalya'nın dışarıdaki imajını düzelttiği ifade edilen Monti, ülkeyi krizden kurtarmak için çıkardığı tasarruf ve önlem paketleriyle hatırlanırken, İtalya'da iş çevrelerinde takdir edilmiş, işçiler başta olmak üzerinde halk nezdinde ise eleştirilip, çoğunlukla da protesto edilmişti.