Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Piyasalarda "İtalya ve İspanya" gerginliği

Piyasalarda "İtalya ve İspanya" gerginliği

  • Uluslararası piyasalar, Avrupa'da siyasi belirsizliğin borç krizine yönelik endişeleri artırmasından olumsuz etkileniyor (16:20'de güncellendi)

Giriş: 04 Şubat 2013, Pazartesi 12:03
Güncelleme: 04 Şubat 2013, Pazartesi 16:38

Hisse senetleri ve ABD endeks vadeli kontratları, Avrupa'da siyasi belirsizliğin borç krizine yönelik endişeleri yeniden güçlendirmesinin ardından düşerken, euro değer kaybetti ve İspanya tahvillerinin faizi altı haftanın zirvesine çıktı. Petrol 2004 yılından bu yana en uzun rallisinin ardından düştü.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Royal Imtech NV'deki yüzde 47'lik sert düşüşün ardından, New York saati ile 08:55'te yüzde 0.8 aşağıda seyrediyordu. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.5 geriledi. Euro dolar karşısında yüzde 0.5 zayıflayarak 1.3573 dolara indi. İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 19 puan sıçrayarak yüzde 5.39'a çıkarken, İtalya'da faizler 12 baz puan yükseldi. ABD Hazine tahvilleri değer kazandı ve bu kağıdın faizi iki baz puan düşerek yüzde 1.99'a indi. Petrol yüzde 1.3 düştü ve emtiadaki düşüşlere öncülük etti.

Yasadışı ödemeler iddiası ile muhalefetin istifa çağrısında bulunduğu İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Euro Bölgesi liderlerinin Avrupa Birliği zirvesi öncesi bu hafta toplanacak olması ile birlikte, bugün Berlin'e gidecek. ABD'de fabrika siparişleri Aralık ayında, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre artış göstermesi bekleniyor. Deutsche Bank AG, Silvio Berlusconi'nin bu ay yapılacak olan seçim öncesi kamuoyu yoklamalarında önde görünen parti ile arasındaki farkı azaltmasıyla birlikte, İtalya ve İspanya tahvillerinde bu yıl görülen rallinin sendeleme gösterebileceği tahmininde bulundu. ABD'de bugün TSİ 17:00'de açıklanacak olan fabrika siparişleri verisinin Aralık ayında artış göstermesi bekleniyor.

Londra'da Commerzbank AG sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Michael Leister, "Piyasa, dışarıda halen riskler bulunduğunun farkına varıyor. Özellikle siyasi cephede," dedi ve "İspanya'daki dinamikler tahrip edici nitelikte, zira çok fazla hasar verme potansiyeli taşıyorlar. En kötü durumda, İspanya'da yeni bir seçim olabilir. Bu piyasa için gerçek bir şok olur" değerlendirmesinde bulundu.