Piyasalar "Çin ve İtalya"dan tedirgin
-
Uluslararası piyasalar, Çin'de hizmet sektöründeki yavaşlama ve İtalya'daki siyasi çıkmazdan dolayı tedirgin (17:10'da güncellendi)

(17:10'da güncellendi)
Hisse senetleri, Çin'de hükümet politikasındaki değişikliklerin büyümeyi yavaşlatabileceği ve küresel büyümeyi olumsuz etkileyebileceği endişeleri ile değer kaybetti. Emtia grubu, dört haftalık düşüşün ardından dalgalı seyretti ve Japonya'da beş yıl vadeli tahvillerin faizi rekor seviyeye düştü.
MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi New York saati ile 09:31'de yüzde 0.3 aşağıda seyrederken, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 0.3 geri çekildi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi Ağustos 2011'den bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Japonya'nın 5 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan düşerek yüzde 0.095'e indi. İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri ise yüzde 4.89'a kadar çıktıktan sonra bir miktar gerileyerek üç baz puanlık yükselişle yüzde 4.82'ye geldi. Euro dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 1.2998 dolara inerken, Avustralya doları sekiz ayın en düşük seviyesine indi.
Avrupalı maliye bakanları bugün, İtalya'da Demokrat Parti lideri Pier Luigi Bersani'ye yakın bir kişinin, bu yıl diğer bir seçimin olabileceğini söylediği bir ortamda, Güney Kıbrıs'ın kurtarılması dahil çeşitli sorunları konuşmak üzere biraraya geliyor. Çin'de dün açıklanan hizmet sektörü satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Eylül ayından bu yana en yavaş büyümesini gösterirken, parlamentonun yarın yıllık toplantının başlaması ile birlikte, hükümet, bazı kentlerde, ikinci konut için mortgage kredilerinde ön ödemelerin ve faizlerin artırılması talimatını verdi.
Kopenhag'da PFA Pension A/S kıdemli stratejisti Witold Bahrke, "Hisse senetleri, durgun ve bazı bölgelerde kırılgan olan toparlanma dikkate alındığında, biraz fazla hızlı yükselmiş görünüyor," dedi ve "Özellikle Avrupa'da siyasi alandaki sıkıntıların artması ile birlikte, durum piyasa için pek iyi değil" değerlendirmesinde bulundu.
(17:10'da güncellendi)