Babacan: Borsa istanbul ile eylem planımızın çoğunu tamamladık
-
Babacan, "Borsa İstanbul ile beraber 5 yıllık eylem planımızın çoğunu tamamlamış oluyoruz" dedi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ''Sermaye piyasalarımızı, ekonomimizin büyümesini destekleyen lokomotif olarak görmek istiyoruz'' dedi.
Babacan, Borsa İstanbul'un ilk gong töreninde yaptığı konuşmada, sermaye piyasaları açısından bir dönemin kapanıp yeni bir dönemin başladığı tarihi bir günde Borsa İstanbul çatısı altında bir araya gelindiğini belirterek, geçmişi 140 öncesine dayanan ve bir zamanlar Avrupa'nın en büyük 4 borsası içerisinde yer alan borsayı, yeni bir hukuki statüde anonim şirket olarak düzenlediklerini kaydetti.
Borsanın, eskiden ne özel ne de kamu bir yapısının bulunduğunu, arada kalan bir yapısı olduğunu ifade eden Babacan, ''Artık hissedarlık yapısı olan bir şirket haline geldi. Geçtiğimiz hafta içerisinde yönetim kurulunu oluşturduk. Şirketin tescili gerçekleştirildi. Dün Ticaret Sicili Gazetesi'nde yayımlandı ve bugün de Başbakanımızın ilk gonga vuruşuyla beraber artık Borsa İstanbul adı altında ilk işlemler başlamış durumdadır. Borsa İstanbul'un, İstanbul'umuza, Türkiye'mize ve dünya finans piyasalarına hayırlı olmasını diliyorum'' diye konuştu.
Babacan, İstanbul'un uluslararası finans piyasalarında yükselen değer olmasında Borsa İstanbul'un fonksiyonunun önemli olacağını anlatarak, ''Finans sektörü deyince bankacılık, sigortacılık ve sermaye piyasalarından bahsediliyor. Borsa İstanbul, sermaye piyasaları konusunda üçlü saç ayağının sağlam bir ayağını oluşturacak'' diye konuştu.
-''Ortaklık kültürünün tabana yayılması çok önemli''-
Babacan, sermaye piyasalarının tasarrufların yeni yatırımlara yöneltilebilmesi açısından önemine işaret ederek, şunları kaydetti:
''Türkiye için şirketlerin nereden, nasıl finanse edildiğine baktığımızda hala burada bankacılık sistemimizin ciddi bir ağırlığı olduğunu görüyoruz. Şirketlerimiz kredi alarak bilançolarında daha çok borç taşıyarak işlerini yürütüyorlar.
Halbuki sermaye piyasasıyla zaten olması gereken ortaklık kültürü tabana yayılmış oluyor. Ortaklık kültürünün tabana yayılması hem yatırımcı hem de şirketler açısından son derece önemli.''
Finansal istikrar açısından hem şirketlerin hem de finans sektörünün bilançoları açısından da sermaye piyasalarının son derece önemli olduğunu belirten Babacan, Türkiye'de bunun mutlaka geliştirilmesi gerektiğine işaret etti.
Babacan, Türk bankacılık sisteminin oldukça gelişmiş olduğunu dile getirerek, ''Bankaların toplam bilançosuna baktığınızda şu anda gayri safi yurt içi hasılaya eşit duruma geldi. Sermaye piyasalarına baktığınızda halka açık şirketlerimizin sayısı, halka açık şirketlerimizin toplam değerinin milli gelire oranı ekonomimizin hak ettiği büyüklüğe ulaşabilmiş değil. Sermaye piyasalarımızı, ekonomimizin hak ettiği büyüklüğe ulaştırmak değil, ekonomimizin büyümesini destekleyen, ekonomimizin büyümesinin lokomotifi olarak görmek istiyoruz. Borsa İstanbul'dan da beklentimiz çok büyük'' diye konuştu.
-''İyi borsanın, iyi hukuk sistemine oturtulması gerekiyor''-
Başbakan Yardımcısı Babacan, iyi bir borsanın, iyi bir hukuk zeminine oturtulması gerektiğini vurgulayarak, işin temelinin sağlam ve güvenilir kurallar çerçevesinde serbest piyasa ve rekabet anlayışıyla alışveriş olduğunu söyledi.
Bu kuralları sağlam ve uluslararası standartlara getirmek için SPK Kanunu'nu yürürlüğe soktuklarını, yargı ile ilgili İhtisaslaşmış Finans Mahkemeleri oluşturulması için yasal çerçeveyi hazırladıklarını anımsatan Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Böylece finas sektöründeki ihtilafların, bu konuda iyi eğitim almış savcılar ve hakimlerimiz tarafından ele alınması, davaların hızlı görülüp daha güvenilir kararların alınmasını beraberinde getirecek. İstanbul uluslararası finans merkezi olacaksa, sağlam hukuk temeli ve güvenilir yargı sistemine dayanması gerekir.
Geçtiğimiz hafta İstanbul Tahkim Merkezi ile ilgili yasal düzenlemesini de TBMM'ye gönderdik. İstanbul Tahkim Merkezi bir bakıma özel sektörün hızlı bir şekilde yönettiği bir yapıya getirmiş olacak.''
-''Artık iş özel sektöre düşecek''-
Ali Babacan, Borsa İstanbul ile İMKB ve Altın Borsası'nın birleştirildiğini ve bir ay içerisinde Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası'nın (VOB) hissedarlarının hisselerini Borsa İstanbul hisseleriyle değiştireceğini belirterek, ''Hemen arkasından da elektrik, demir-çelik, bakır piyasası, yani zaten Türkiye'nin uluslararası alanda çok yoğun alışverişini yaptığı piyasaları Borsa İstanbul altına toplamış olacağız'' diye konuştu.
İstanbul'un gerçek anlamda uluslararası finans merkezi olması için stratejilerini 2009 yılında açıkladıklarını anımsatarak, şunları kaydetti:
''2023 yılı itibariyle inşallah İstanbul dünyanın en büyük 10 finans merkezinden biri olacak. Londra, Frankfurt'tan tutun, belki Mumbai'ye kadar olan coğrafyada İstanbul'un rakibi olacak bir başka şehir görmüyorum. Türkiye'nin ekonomik potansiyeli, gücü, İstanbul'un ciddi anlamda tarihi, kültürü ile evrensel bir şehir oluşu İstanbul'u uluslararası finans merkezi olmasını layık hale getiriyor.
Yeter ki biz sağlam ve güvenilir iş ortamı oluşturalım. Borsa İstanbul ile beraber 5 yıllık eylem planımızın çoğunu tamamlamış oluyoruz. 2014'e kadar bir, iki küçük adımımız daha olacak. Artık iş özel sektöre düşecek. Yatırımcılar, sermaye piyasalarımız içerisinde faaliyet gösteren kuruluşlarımız yoğun bir şekilde çalışacak.''
Babacan, görülen aksaklık ve sıkıntıları, sermaye piyasasındaki ilgili kurumlara iletilmesini rica etti.
AA