KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:15'te güncellendi)

Brent petrolü, Irak'ta devam eden şiddet olaylarının Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ikinci büyük üreticisi olan Irak'taki üretimi olumsuz etkilemeyeceği söylentileri ile Ağustos’tan bu yana en büyük aylık kazanç düşüşünü gösterdi. Batı Teksas türü ham petrol (WTI) ise düşüşe devam etti.

Irak ve Suriye’de bulunan IŞİD militanları kontrolü ele geçirdikleri bölgelerde hilafet devleti kurduğunu ilan ederken iki ülke arasındaki sınırı ortadan kaldıracaklarını açıkladı. Irak'taki gerilim, ülkenin petrol üretiminin yoğunlaştığı güney bölgelere sıçramadı. Brent petrolü, tırmanan şiddetin petrol üretimini aksatacağı söylentileri ile 19 Haziran’da 9 ayın en yüksek seviyesine yükselmişti.

Tradition Energy analist ve brokerlarından Gene McGillian, “Çatışmaların petrol üretilen bölgelere yayılacağı endişesinin hafiflemesi ile 9 ayın en yüksek seviyelerinden aşağı inmeye devam ediyoruz. Piyasa odak noktası hala jeopolitik risk üzerinde yoğunlaşıyor” ifadelerini kullandı.

Brent petrolü vadelileri, Londra’da yüzde 0.7 kadar gerileyerek, Haziran ayındaki yükselişi yüzde 3 oranına düşürdü. Rusya ordusu Irak hava kuvvetlerine ülkenin kuzeyini kontrol altında bulunduran militanlardan geri almak için yardım etmeye hazırlanıyor. Çatışmalar, ülkenin dörtte üçlük petrol üretimini sağlayan güney bölgelere henüz sıçramadı. JBC Energy GmbH verilerine göre, Irak’ın petrol üretimi günde 3.3 milyon varil ile Haziran ayında stabil seyretti.

Ağustos vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında, 71 sent veya yüzde 0.6 kayıpla New York saati ile 11:13’te 112.56 dolar seviyesinde. Tüm kontratlarda işlem hacmi, son 100 gün ortalamasının yüzde 1 altında seyretti. Fiyatlar bu ay yüzde 2.9 yükselirken, bu çeyrekte ise yüzde 4.2 yukarıda.

Ağustos vadeli WTI petrolün varil fiyatı, Nymex elektronik işlemlerde, 36 sent kadar gerileyerek 105.37 dolardan fiyatlandı. Tüm kontratlarda işlem hacmi, son 100 gün ortalamasının yüzde 31 altında seyretti.  Fiyatlar bu ay yüzde 2.6 yükselirken, bu çeyrekte ise yüzde 3.7 yukarıda. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 7.24 dolar olurken, bu fark geçtiğimiz haftayı 7.56 dolardan tamamlamıştı.

(19:15'te güncellendi)

Advertisement