Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Merkez bankaları ve Uluslar arası Para Fonu yetkilileri (IMF) Pekin ile anlaşarak dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde görülen yavaşlamanın sağlıklı olduğu ve ek parasal genişlemeye ihtiyaç olmadığı konusunda görüş birliği sağladı.

Çin merkez bankası (PBOC) Guvernörü Zhou Xiaochuan 11 Ekim’de Washington’da IMF’e yaptığı konuşmada, istikrarlı bir ekonomik büyüme ve “ılımlı” enflasyon ile birlikte “ihtiyatlı” para politikası” gerekliliğinin taşıdığı önemi tekrar vurguladı. Xiaochuan’ın açıklaması Çin hükümetin Eylül ayı enflasyon ve kredi verilerini bu hafta açıklaması öncesinde geldi. Çin’de sanayi üretimi Ağustos ayında küresel finansal krizden bu yana en zayıf genişlemeyi kaydederken, en geniş kapsamlı yeni krediler yüzde 40 düşüş göstermişti.

Çin ekonomisindeki hız kaybı endişe verici bir durum olmaktan ziyade pozitif olarak nitelendiriliyor. Malezya merkez bankası Guvernörü Zeti Akhtar Aziz Bloomberg News’a verdiği röportajda ılımlı büyüme daha sürdürülebilir olduğunu ve bu durumdan Çin ve Asya’nın fayda sağlayacağını ifade etti. IMF’in Asya Pasifik Departmanı yardımcı direktörü Markus Rodlauer ise Çin’in genişleme ve yapısal reformlar arasındaki denge arayışının doğru bir hareket olduğunu dile getirdi.

UBS AG gelişen piyasalar baş yatırımcısı Jorge Mariscal, “Çin’deki yavaşlama sağlıklı bir düzeltme olarak karşımıza çıkıyor. Baktığımız zaman pek çok bakımdan bunun tasarlanmış bir yavaşlama olduğunu görüyoruz. Şimdiye kadar ekonomideki düşüş oranı, agresif bir teşvik programı gerektirecek endişe verici değil” diye konuştu.