G20'den yüzde 2.1 büyüme hedefi
G20 Zirvesi'nde yüzde 2.1 gayri safi yurtiçi hasıla büyümesi hedef olarak belirlendi
G20'de ekonomiler için toplu halde yüzde 2.1'lik gayri safi yurtiçi hasıla büyümesini hedef olarak belirlenirken, dünya genelinde büyümedeki düzensizliğini gidermek için 2018'e kadar küresel bir altyapı merkezi kurma kararı alındı.
2 günlük zirvede kaleme alınan sonuç bildirgesinde, finans piyasaları ve jeopolitik gerilimler gibi büyümeyi tehdit eden birçok unsura değinen liderler, küresel ekonomideki gelişmenin talep eksikliği nedeniyle sekteye uğradığını ifade etti. Ev sahibi Avustralya Başbakanı Tony Abbott'ın zirveyi büyüme ve istihdam konuları ile sınırlı tutma çabalarına karşılık liderler, iklim değişikliği sorununu çözmek için kararlı adımların atılmasını destekledi.
Bildirgede ''Küresel toparlanma yavaş ve düzensiz ilerleyerek ihtiyaç duyulan istihdamı sağlayamıyor. Büyümeyi artırma, ekonomik dayanıklılığı geliştirme ve küresel kurumları güçlendirme konularında ortak biçimde çalışmayı taahhüt ediyoruz'' ifadeleri yer aldı.
G20'deki büyümeyi artırma taahüdü dünya genelinde ekonomi politikalarının farklılık gösterdiği bir dönemde geldi. ABD parasal genişlemenin sonuna gelirken, Avrupa ve Japonya deflasyonu önlemek için yeni teşvik politikaları benimsiyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) geçen ay 2015 küresel büyüme tahminini yüzde 3.8'e indirmişti.
Sonuç bildirgesinde ayrıca ''Para politikasını belirleyen kurumlarımız büyümeyi destekleyerek, gerektiğinde deflasyon baskıları ile mücadele etme taahhüdünde bulunmuşlardır. Politikalarımızın küresel etkilerini dikkate alacak ve 'sıçrama'ları iyi idare etmeye çalışacağız. Güven ve toparlanmayı desteklemek için her türlü politik aracı kullanmaya hazırız'' denildi.