Bloomberght
Bloomberg HT Haberler TUSAŞ yan sanayiye 2 milyon saat iş verecek

TUSAŞ yan sanayiye 2 milyon saat iş verecek

Havacılık ve uzay sanayisi sistemlerinin geliştirilmesinde Türkiye'nin teknoloji merkezi olan TUSAŞ, bu yıl havacılık ve uzay sanayisine yönelik üretim yapan yan ve yardımcı işletmelere 2 milyon saat iş verecek

Giriş: 17 Ocak 2016, Pazar 12:16
Güncelleme: 17 Ocak 2016, Pazar 12:18

Havacılık ve uzay sanayisi sistemlerinin geliştirilmesinde Türkiye'nin teknoloji merkezi olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI), faaliyetlerini sürdürürken bu alandaki yan ve yardımcı sanayicilere önemli iş imkanları sunuyor. TUSAŞ, bu yıl havacılık ve uzay sanayisine yönelik üretim yapan yan ve yardımcı işletmelere 2 milyon saat iş verecek.

Türk Hava Kuvvetleri'nin savaş uçağı ihtiyacının karşılanması amacıyla 1984'te kurulan TUSAŞ, zamanla havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin geliştirilmesi, modernizasyonu, üretimi, sistem entegrasyonu ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde Türkiye'nin teknoloji merkezi konumuna geldi.

Şirket, son iki yılı milyar doları aşan satış hacmi ile tamamlarken, sektör ihracatının yaklaşık yüzde 40’ına imza attı.

TUSAŞ, birlikte çalıştığı Türk şirketlerinden aldığı güçle dünya standartlarında uçak parçalarını zamanında, kalitesinde, uluslararası sertifikasyona sahip olarak, rekabetçi fiyatla üretebilir ve yönetebilir düzeye ulaştı. Bu sayede havacılık sektöründe dünya devi olan şirketlerden büyük hacimli projeleri Türkiye'ye getirmeyi başardı.

Şirketin bu başarısı, havacılık ve uzay sanayisine yönelik üretim yapan yan ve yardımcı işletmeleri de olumlu etkiledi. Öyle ki uzay ve havacılık alanlarında yerli sanayiyi desteklemek, yerli ve yabancı firmaları bir araya getirerek sinerji sağlamak, yüksek katma değerli ürünler üretip ihracatı artırmak için kurulacak Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için TUSAŞ’ın yanındaki 730 hektarlık alan seçildi.

"Memleket bizden uçak bekliyor"

TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, organize sanayi bölgesinde, TUSAŞ'ın ana yüklenici olarak hitap ettiği alt sistemciler ve yan sanayicilerin yer alacağını söyledi.

TUSAŞ'taki her türlü iyi gelişmenin, büyümenin, iş artışının bu kapsamda faaliyet gösteren işletmelere de fayda sağlayacağına işaret eden Dörtkaşlı, şöyle konuştu:

"Şirketimizin hemen yanında kurulacak olan Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde sektörde faaliyet gösteren firmaların bir arada bulunmasının bir sinerji yaratacağına ve havacılık sektörünün rekabet gücünün artacağına yürekten inanıyorum. Organize sanayide yer alacak her firma ile TUSAŞ’ın ortak bir çalışma yürüteceği düşünülemez. Bununla birlikte organize sanayi bölgesinde bir mucize yaratabiliriz ve yurt dışına, büyük havacılık şirketlerine, Airbus'a, Boeing'e, oradan kendi projelerimize iş üretebiliriz. TUSAŞ olarak belirlediğimiz politika gereği bu konuda üstümüze düşeni yapıyor, yan sanayide yaptırabileceğimiz hiçbir şeyi içeride yapmıyoruz. 2016 yılında 2 milyon saat işi dışarıya, yan ve yardımcı sanayiye vereceğiz."

"Memleket bizden detay üretimi değil, uçak yapmamızı bekliyor"

Dörtkaşlı, şunları kaydetti; "TUSAŞ olarak biz, tasarımı yapalım, program, konfigürasyon yönetimi yapalım, nihai montaj ve testi yapalım, teslim edelim ve ürünümüzün arkasında duralım istiyoruz, bunu amaçlıyoruz. Aradaki detay üretimleri bu şekilde paylaşarak rekabetçiliği artırmayı, sektörü ve sektörün lobisini geliştirmeyi amaçlıyoruz. 30 yıl önce yaptığımız işleri yapmaya devam etmenin bize ne vereceği bir gurur, ne de ülkeye vereceği ekonomik fayda var. Dolayısıyla detay üretimi yan sanayimizle paylaşacağız."

"İşvermek isteyip veremedik"

İş verdikleri yan sanayi işletmelerinin en az 2 yıl kendilerinin gözetiminde sertifikasyon sürecinden geçtiğini vurgulayan Dörtkaşlı, bunu sektörün iyileştirilmesi, alt yüklenicilerin kalite standartlarının yükseltilmesi adına kalıcı bir politika olarak uyguladıklarını belirtti.

Bu alanda son 1-2 yılda istedikleri noktayı yakalabildiklerine işaret eden Dörtkaşlı, "İş vermek isteyip veremediğimiz, daha fazla iş vermek isterken işletmelerin kapasitesinin yeterli olmadığı durumlarla karşılaştık. Bu firmaları ve yapıyı ne kadar geliştirebilirsek, dışarıdan ne kadar son ürüne yakın ürün alabilirsek bizim açımızdan o kadar iyi. Yardımcı sanayiye paralel olarak yurtiçi firmaların alt sistem geliştirme konularında uzmanlıklarının artırılmasına yönelik stratejiler geliştiriyoruz. Sektör olarak yavaş yavaş ama sağlam gelişiyoruz" dedi.