Rakip gelmesin diye Rusya'da sessiz büyüme

Türk bankacılık sektöründeki başarısıyla kendini ispatlayan Hüsnü Özyeğin, şimdi de Rusya'dan ortaya çıktı. Finansbank'ı Yunan NBG'ye sattıktan sonra 2010'da Millennium Bank'ı alarak finansa geri dönen Özyeğin, bu sırada Rusya'da sessiz ve derinden ilerlemiş. 1997 yılında Rusya'da 5 şubeli Credit Europe Bank'ı kuran Özyeğin bugün 3.5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşmış. Rusya'nın kredilerde 18'inci bankası olan Credit Europe Bank, otomotiv kredilerinde ise beşinciliğe oturmuş. İşin ilginç yanı bu büyümeyi Fiba Holding'in patronu Hüsnü Özyeğin'in Rusya'da ilk kez düzenlediği basın toplantısında öğreniyoruz.
HEDEF 3 YILDA İLK 10: Özyeğin, 15 yıldır neden bir tek toplantı bile düzenlemediğini ve buradaki işi hakkında pek bilgi vermediğini esprili bir dille şöyle anlattı:
"Buradaki işlerimiz ve başarımız için şimdiye kadar bir basın toplantısı düzenlemedim. 15. yıla geldik. Belli bir büyüklüğe ulaştık. Bu pazara inandım. Türkiye'den rakip gelmesinden çekindiğim için bunun tanımını da yapmadım. Bir yerde gizli kalsın istedim. Ama hâlâ büyük bir büyüme potansiyeli var. Örneğin tüketici kredilerinin milli gelire oranı yüzde 10 gibi çok düşük bir seviyede. Bunun en az üç katına çıkması bekleniyor."
Özyeğin'in Rusya ile ilgili bundan sonraki hedefleri de oldukça iddialı. Özyeğin, önümüzdeki 2-3 yıl içinde ilk 10 arasına yerleşmeyi planlıyor. Şu anda ilk 20'de olduklarını dile getiren Özyeğin, "Tüketici finansmanı olarak da 10 büyük arasındayız. Araba kredilerinde pazar payı yüzde 7.5. Bu alanda Rusya'da beşinciyiz. 3 milyon müşterimiz var, 2 milyonu ilk bankacılık ürününü bizden aldı. Aktif müşteri sayısı 1.2 milyon" diyor.
TAKSİTLİ KARTLA TANIŞTIRDI: Özyeğin'in Türkiye tecrübeleri Rusya'da da işine yarıyor. Kredi kartına taksit uygulaması bunlardan biri. Söz konusu ürünü pazara ilk sunan bankanın Credit Europe Bank olduğunu kaydeden Özyeğin, HSBC ve Barclays gibi dünya devlerinin 1998'deki moratoryumda zarar ederek Rusya'daki bireysel bankacılık birimlerini kapattıklarını, Santander'in de ancak 1 yıl dayanabildiğini anlatıyor.
Sberbank’ın gelişi en çok bize yarar
Sberbank’ın Denizbank’ı alacak olmasına Hüsnü Özyeğin’in yorumu şöyle:
“Sberbank’ın Türkiye’ye gelmesi en çok bize yarar. Türkiye’de en çok tanıdıkları grup biziz. Bankanın Rus müşterilerinin Türkiye’de yatırım yapma arzusu da artar.’’
‘AVRUPA KRİZİ 5 YIL BÖYLE SÜREBİLİR’
Halka açılma planları olmadığını söyleyen Özyeğin şöyle konuştu:
“Zaten şu dönem halka açılma zamanı değil. 2008’de çarpan 7’ye kadar çıktı, şu an 1’e 1’de. Avrupa’daki kriz daha uzun yıllar, minimum 5 sene bu şekilde sürecek. Bizim sermayeye ihtiyacımız yok çok şükür. Satın alma için bir-iki bankaya baktık ama öyle bir kültürümüz var ki başka banka ile birleşmemiz çok zor.’’
Büyümeyi market bankacılığı ile yakaladı
Hüsnü Özyeğin Rusya'da bireysel bankacılıktaki öyküsünü de şöyle anlattı:
"Bir gün bir elektronik mağazasında kredi satışı kuyruğunda 15-20 kişi gördüm. 'Burada iş var' dedim. Marketlere stant açmak için bir mağaza zincirine 3 milyon dolar verdim. O zamanki sermayemiz 10 milyon dolardı. Önce 600 dolar kredi vererek denedik müşterileri. Ödeme kabiliyetlerine göre miktar büyüdü. Şu anda Rusya'da en önemli şey müşteri bilgisi. Elektronik mağazaları vasıtasıyla hiç temsil edilmediğimiz şehirlere masrafsız girdik. Çünkü mağazalara sadece bir masa attık. 7 saat dilimini kapsayan 51 şehirde toplam 124 şubeye 4 bin 500 çalışana ulaştık."
İKEA ve Auchan ile ortak banka kuruyor
Perakendede elde ettikleri tecrübeyi uluslararası markalar ile büyüteceklerini söyleyen Özyeğin, İsveçli mobilya devi IKEAve Fransa'nın en büyük iki perakende şirketinden biri olan Auchan ile banka kurma çalışmalarına devam ediyor. 2006'da Auchan ile yaptıkları işbirliğiyle Fransız perakende devi için özel kredi kartı çıkardıklarını hatırlatan Özyeğin sözlerine şöyle devam ediyor:
"Bu iki şirketle ortak banka kurmak için lisans başvurusu yaptık. Ortaklık IKEA'da yüzde 50-50, Auchan'da yüzde 40'a 60 olacak. Bu yeni bankanın tüm finansal altyapısını Credit Europe Bank yapacak."