Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi ve Bundesbank Başkanı Joachim Nagel, yeni tahminler ve taze veriler tüketici fiyat artışının yüzde 2'ye geri döndüğünü doğrularsa, Avrupa Merkez Bankası'nın borçlanma maliyetlerini düşürmeyi öngörebileceğini söyledi.

Bundesbank başkanı Salı günü Berlin'de yaptığı konuşmada, "Faiz oranlarını düşürmeden önce verilere dayanarak enflasyonun hedefimize zamanında ve sürdürülebilir bir şekilde ulaşacağına ikna olmalıyız. Bu büyük ölçüde ücretlerin, üretkenliğin ve kar marjlarının gelişmesine bağlı. Mart ayındaki olumlu enflasyon görünümü Haziran tahmininde doğrulanırsa ve gelen veriler bu tahmini desteklerse faiz oranlarını düşürmeyi düşünebiliriz" dedi.

ECB yetkilileri Haziran ayındaki bir sonraki toplantıda faiz indirimine başlamaya hazır görünüyor ancak sonrasında ne olacağı hala bilinmiyor. Son zamanlarda bazı politika yapıcılar borçlanma maliyetlerinin muhtemelen yıl içinde daha da düşeceğini söylese de, ne kadar genişleme sağlanacakları yurt içi fiyat baskılarına ve Orta Doğu'daki çatışma dahil dış faktörlere bağlı olabilir.

Nagel, enflasyon görünümünün belirsizliğini koruduğu konusunda uyararak, "Örneğin ücret artışı daha yavaş düşebilir veya üretkenlik tahminde varsayılandan daha az güçlü bir şekilde toparlanabilir" dedi.