Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

HANDE BERKTAN

Yerli bilgisayar ve yan ürünleri üreticisi Casper bu yıl büyüme hedefini yüzde 40 olarak açıkladı.

BloombergHT.com'a değerlendirmelerde bulunan Casper Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Feray Karaman, bu yıl büyümenin hangi kategoriden geleceğine ilişkin “Türkiye’deki PC pazarı, dünyadan pozitif ayrışarak 2023’te yüzde 29 büyüme gösterdi. Casper olarak oyun grubundaki bilgisayarlar ile markalarımızla yüzde 64’lük bir büyüme elde ettik. 2024 yılında stratejilerimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Bu yıl tasarlayacağımız 15 yeni üst segment ürünle pazar payımızı arttırarak, hedeflediğimiz yüzde 40’lık büyüme oranına ulaşacağız.” dedi.

“Casper, AR-GE yatırımlarını 2 kat artırıyor”

Yerli teknoloji ürünleri üreticisi AR-GE çalışmalarına dair Feray Karaman “Ürü gamımızda, oyun ve performans bilgisayarlarımızı artırarak uzun ömürlü kullanım performanslarını desteklemek adına gereken araştırma, geliştirme çalışmaları için de 2024’te AR-GE yatırımlarımızı 2 kat artıracağız. Tüm bu çalışmaların sonucunda on beş yeni üst segment ürünü Türk tüketicisinin karşısına çıkaracağız.

Bu çerçevede 2024 yılında üretim kapasitemizi artırarak, global çapta kalite ve teknolojiye sahip ürünlerimizi geniş hizmet ağı ve yerel üretim avantajlarıyla birleştirerek kullanıcılarımızla buluşturmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

Bu yıl bilgisayar fiyatlarının ne kadar artması bekleniyor?

Karaman ürün fiyatları konusuna da değinerek, “Özellikle yapay zeka teknolojileri hem donanım hem yazılım olarak bilgisayar sektöründe devrimler yaratacak. Bu doğrultuda, özellikle bu sene NPU’ların gelişmesi ile yapay zekanın daha akıcı ve optimize çalışmasını sağlayacak donanımların hayatımıza girmesini heyecanla bekliyoruz. Özellikle iç bileşenlerde, RAM ve SSD gibi arz kaynaklı sebepler maliyetlerin artmasına sebep olacak. Öte yandan enerji ve işgücü maliyetlerinin artış göstermesi, üretim maliyetine etki eden nedenler arasına giriyor. Ancak belli performans kriterleri sebebi ile bu donanımlar, PC maliyetlerini 2024 ve 2025 özelinde bir miktar artıracağı anlamına geliyor. Ayrıca RAM ve SSD gibi iç bileşenlerde, arz kaynaklı fiyat artışları görmeye başladık. Bu durum, 2024’ün ilk 6 ayında maliyetleri etkiliyor olacak.” açıklamasını yaptı.