Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin’de yaşanan gayrimenkul krizi ülkenin büyük bankalarının bilançolarına olumsuz yansıyor. Bank of Communications (Bocom) 2022 yıl sonunda yüzde 2,8 olan sorunlu kredi oranının geçen yılın sonunda yüzde 4,99’a sıçradığını açıkladı.

Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) mortgage kredilerindeki sorunlu kredi oranının 27,8 milyar yuanla yüzde 9,6’ya yükseldiğini açıkladı. ICBC ticari kredi segmentinde de gayrimenkullerle ilişkili sorunlu kredilerin tüm sektörler içinde en yüksek seviyede bulunduğunu açıkladı. İki bankanın hisseleri perşembe günü geriledi.

Hong Kong işlemlerinde Bocom hisseleri yüzde 4,9’a kadar, ICBC hisseleri ise yüzde 2,5’e kadar kayıp sergiledi. Çin’de konut fiyatlarındaki düşüş şubat ayında hem yeni hem de ikinci el segmentlerinde derinleşerek piyasayı canlandırmanın kolay olmayacağını göstermişti. İki bankanın yöneticileri ise riskin yönetilebilir olduğuna dikkat çekti.

ICBC Başkan Yardımcısı Wang Jingwu bankasının gayrimenkul geliştiricileri ve projeleriyle ilişkili riskleri yönetmek için çalışmaları hızlandırdığını duyurdu. Bocom Başkan Yardımcısı Yin Jiuyong ise gayrimenkul risklerinin genel olarak yönetilebilir düzeyde olduğunu söyledi.