Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

OPEC’in küresel arz fazlasını hafifletmek amacıyla üretimi düşürmesine yönelik beklentiler bir yana grubun bu hafta gerçekleştirdiği zirvede görüşmeler daha fazla petrol üretilmesi üzerinde gerçekleşti.

Irak Petrol Bakanı’nın Çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre ülke bu ay petrol ihracatını artıracak. İran Petrol Bakanı ise ülkeye yönelik küresel yaptırımların kaldırılması ile birlikte OPEC’i daha fazla üretim için olanak sağlama konusunda hazırlıklı olmaya teşvik etti. Petrol arzının artacağına yönelik görünüm BP Plc CEO’sunu fiyatlardaki zayıflığın süreceğini öngörmeye sevk etti.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC), aylardır kotasının üzerinde üretim gerçekleştirerek yüksek maliyetli üreticilerinden gelen arzı baskılamaya yönelik kararlı olduğunu ortaya koyuyor.

ABD’de hizmet veren sondaj kulesi sayısında rekor düşüş görülmesi ve küresel üreticilerin harcama planlarında kesintiye gitmeleri OPEC stratejisinin işe yaradığını gösteriyor. Öte yandan OPEC’in bazı üyeleri bu hafta yaptıkları açıklamalar ile üretimi genişletme planları yatıklarını belirttiler.

KBC Energy Economics kıdemli analisti Ehsan Ul-Haq, “Suudi Arabistan üretimini kayda değer miktarda artırdı. Irak gelecek yıl OPEC üretiminde görülecek artışa en büyük katkıyı sağlayabilir” dedi.

BP, Total SA ve Royal Dutch Shell Plc, İran’a yönelik yaptırımların kalkması ile ülkeye yatırım yapmayı bekleyen ülkeler arasında yer alıyor.