Advertisement
HABERLER ABONE OL

Merkez Bankası (TCMB) tahvil piyasası üzerinde kamu kontrollü yapıya olanak sağlayan menkul kıymet tesisi uygulamasını yürürlükten kaldırdı.

TCMB tarafından yayımlanan basın açıklamasında, "Resmi Gazete'de bugün yayımlanan Tebliğ ile menkul kıymet tesisine ilişkin düzenleme yürürlükten kaldırılmıştır" denildi.

Menkul kıymet düzenlemeleri, bankaları uzun vadeli Hazine tahvilini enflasyonun çok altında bir getiri ile almaya zorladığı için genel seçim öncesinde eleştirilerin odağında yer alıyordu. Ayrıca bu uygulama, tahvil piyasasındaki kamu kontrolü politikaların regülasyon bazında sembolü olarak öne çıkmıştı.

Son değişiklikle, tahvil piyasasındaki kamu kontrollü yapı ve TCMB'nin Hazine tahvili üzerindeki regülasyon ile sağlanan kontrolü de son bulmuş oldu.

TCMB geçen ay kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisi uygulamasını kaldırmış ve yükümlülüklere uygulanan menkul kıymet tesis oranını da yüzde 4'ten yüzde 1'e indirmişti. TCMB ayrıca uygulamayı sonlandıracağını da geçen ay söylemişti.

TCMB piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı koruyacak şekilde makroihtiyati politikaları sadeleştirmeye devam ettiğini de söyledi.