X
HABERLER

Su ürünleri ihracatı 10 yılda 1 kat arttı

Su ürünleri ihracatı son 10 yılda 10 katlık bir artış gösterdi

ADANA (A.A) – 06.12.2010 – Dilek Akın – Akdeniz Su Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu ve Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) Koordinatör Başkanı Alican Yamanyılmaz, ''et ürünlerinde kendine yetemeyen ülke konumuna gelen Türkiye'nin su ürünlerinde son 10 yılda büyük sıçrama yaptığını'' bildirdi.

Yamanyılmaz, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, 3 tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de, su ürünlerinin üretim alanının 26 milyon hektarın üzerinde olduğunu, bu üretim alanının mevcut tarım alanlarına yakın, orman alanlarından ise daha fazla bir büyüklüğü ifade ettiğini, bu imkanı ekonomiye kazandırma hedefinde olduklarını belirtti.

Balıktan kurbağaya kadar her türlü su ürününü en iyi şekilde değerlendirdiklerini belirten Yamanyılmaz, 10 yıl öncesine kadar 40 milyon dolar civarındaki ihracatla Avrupa'da ilk 10'a bile girmeyen Türkiye'nin şimdi başa güreştiğini belirterek, ''Bununla yetinmiyoruz. Denizlerimizden bereket fışkırıyor'' dedi.

Son 10 yılda su ürünleri ihracatının 40 milyon dolardan 400 milyon doları bulduğunu, üretimin ise 400 bin tonlardan 1 milyon tona yaklaştığını vurgulayan Yamanyılmaz, şunları söyledi:

''Bu çabalarımız sırasında tanıtımda gördüğümüz eksiklik nedeniyle kurduğumuz Su Ürünleri Tanıtım Grubu, iki yılda önemli çalışmalara imza attı. Bu yılın haziran ayından gelecek yılın haziran ayını kapsayan bir yıllık dönemde Su Ürünleri Tanıtım Grubu olarak 1 milyon lira bütçe ayırdık. Başta yurtdışı fuarları olmak üzere bu bütçeyi Türkiye'nin su ürünlerinin tanıtımı için en iyi şekilde değerlendiriyoruz.''

Yamanyılmaz, tanıtım grubunun, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın onayı, Ege, İstanbul ve Akdeniz Canlı Hayvan Su Ürünleri ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri'nin ortaklığında kurulduğunu, fuarların yanı sıra bastırdıkları Rusca, İngilizce ve Arapça 250 bin kitapçık, çocuklara yönelik 100 bin adet 'yap boz' türü oyuncakları başta Rusya, Ortadoğu, Fransa ve Almanya olmak üzere çeşitli ülkelere dağıttıklarını'' kaydetti.



-İÇ TÜKETİM İÇİN TELEVİZYON REKLAMI-



Su ürünlerini dünyaya en iyi şekilde tanıtmak istediklerini bunun için, narenciye tanıtım grubunun yaptığı çalışmaları örnek aldıklarını ifade eden Yamanyılmaz, şöyle devam etti:

''Dışarıdaki tanıtımın yanı sıra iç tüketimi de artırmak için çabalarımız var. Bunun için televizyon reklamlarına girmeye hazırlanıyoruz. Çünkü, Türkiye'de ne yazık ki balık tüketim kültürü belirli bölgelerin dışında yok. Dar gelirli kesim balığı nasıl pişireceğini bilmiyor. Balık aşırı pişirildiğinden lezzeti kaçıyor ve bu yüzden sevilmiyor. Bu çalışmalarımızla yıllık kişi başı 8 kilogram civarında olan su ürünleri tüketimini ilk etapta en az 10 kilogram seviyesine çıkarmak istiyoruz.''

Yamanyılmaz, su ürünlerinin sadece balıktan ibaret olmadığını da belirterek, ''Örneğin ahtapot son derece lezzetli olmasına rağmen tüketilmiyor. Denizlerimizden çıkardığımız ahtapotun büyük bir bölümünü ihraç ediyoruz. Yıllık 100 ton kadar ahtapot ihracatımız var'' dedi.

Su ürünlerini Dubai'den Suudi Arabistan, Lübnan, Suriye, Irak, İtalya, Yunanistan ve Japonya'ya kadar dünyanın her yerine ihraç ettiklerini anlatan Yamanyılmaz, ''İtalya ve Yunanistan üretici olmasına rağmen Türkiye;den de balık alıyor'' dedi.

HABERİN DEVAMI

İlginizi Çekebilir

Çin ekonomisinde büyüme yüzde 5 hedefinin altında kaldı 18 Ekim 2024 Cuma, 07:06:41 Japonya'da enflasyon Nisan ayından bu yana ilk kez yavaşladı 18 Ekim 2024 Cuma, 06:40:54 Scholz: Türkiye ziyaretinde görüşülecek birçok konu var 18 Ekim 2024 Cuma, 06:14:28 Ekonomi ve siyaset gündemi - 18 Ekim 2024 18 Ekim 2024 Cuma, 06:08:30 Netflix’in abone sayısı 3. çeyrekte 5 milyonun üzerinde arttı 18 Ekim 2024 Cuma, 00:32:52 Resmi Gazete'de bugün (18.10.2024) 18 Ekim 2024 Cuma, 00:26:49