İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) Eylül ayına ilişkin PMI raporu imalat tarafında sert bir daralmaya işaret ederken, ankette yer alan sektörel veriler de fiyat göstergelerinde de yukarı yönlü ivmeye işaret etti.

Sektörel verilere göre, takip edilen 10 sektörün beşinde nihai ürün fiyatlarında artış görüldü. Sektörel kırılımlara bakıldığında nihai ürün fiyat artışı yaşanan sektörler gıda, giyim ve deri ürünleri, kimyasal, plastik ve kauçuk ürünler, makine ve metal ürünler ve elektrikli ve elektronik ürünler oldu.

Sektörlerin önemli bölümünde girdi fiyatlarındaki artış da dikkat çekti.

İSO'nun değerlendirmesinde Türk lirasındaki zayıflığın ve ham madde fiyatlarındaki yükselişin Eylül ayında girdi maliyetlerini daha da artırdığı belirtildi.

En yüksek oranlı artış kimyasal, plastik ve kauçuk ürünleri sektöründe gerçekleşirken, en belirgin düşüş ana metallerde kaydedildi.

Gıda sektörüne bakıldığında hem girdi maliyetleri hem de nihai ürünlerde enflasyon yükseldi. Bu sektörde girdi fiyatları son dört ayın, nihai ürün fiyatları ise son beş ayın en yüksek seviyesine yükseldi.

Elektrikli ve elektronik ürünlerde ise nihai ürün fiyatlarındaki artış belirgin bir şekilde hızlanarak son yedi ayın en yüksek düzeyine çıktı.

Tekstil sektöründe ise hem girdi fiyatları hem de nihai ürün fiyatları geriledi. Ana metal sanayi ile kara ve deniz taşıtları ürün fiyatlarının azalış gösterdiği diğer sektörler oldu.

Advertisement