12 aylık cari açık yaklaşık 6 yılın en düşüğünde
Türkiye'nin yıllık cari açığı 27 milyar 249 milyon dolar ile yaklaşık son 6 yılın en düşük düzeyine indi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden derlenen bilgiye göre, cari işlemler açığı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre 1 milyar 406 milyon dolar azalışla 2 milyar 863 milyon dolara geriledi. 12 aylık cari işlemler açığı ise 28 milyar 655 milyon dolardan 27 milyar 249 milyon dolara düştü. Böylece yıllıklandırılmış cari açık, 70 ayın en düşük düzeye gerilemiş oldu. 12 aylık cari açık Temmuz 2015 tarihinden bu yana düşüş eğilimi sürdürüyor.
Cari açıkta mayıs ayında gözlenen iyileşmede dış ticaret açığının geçen yılın aynı ayına göre gerilemesi yine ana etken olurken, birincil gelir dengesinin geçen yıldan düşük açık vermesi de katkı sağladı.
Analistler, cari açıktaki düşüşün pozitif oluğunu ancak turizm sektöründe yaşanan kayıpların bu iyileşmeyi sınırlandıracağını ifade ediyor.
- "Haziranda cari açıktaki düşüş yavaşlayarak sürebilir"
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Odeabank Ekonomik Araştırma ve Stratejik Planlama Direktörü Ali Kırali, mayısta cari işlemler açığının kendi beklentilere uyumlu gerçekleşirken, enerji dışı açığın 968 milyon dolar olduğunu söyledi.
Böylece 12 aylık toplam cari işlemler açığın 28,6 milyar dolarda 27,2 milyar dolara gerilediğini anımsatan Kırali, enerji dışı dengenin ise 0,2 milyar dolar açıktan 0,1 milyar dolar fazlaya döndüğünü ifade etti.
Kırali, bavul ticareti ve turizm sektörlerindeki zayıflıkların mayısta da sürerken, cari açıktaki iyileşmenin temelde düşük enerji maliyetleri ve buna bağlı düşük dış ticaret açığı ile sağlandığını vurguladı.
Haziranda dış ticaret açığındaki daralmanın desteği ile cari açıkta düşüşün yavaşlayarak sürebileceğini öngördüklerini dile getiren Kırali, "Ancak temmuz ile birlikte düşük ham petrol fiyatlarının dış denge üzerindeki pozitif etkilerinin azalacağını tahmin ediyoruz. Bununla birlikte, yaz aylarında turizm gelirlerinin cari açık açısından daha önemli olacağını ve yılın ikinci yarısında cari açıktaki olumlu seyrin sona erebileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle, 2016 yılı cari açık tahminimizi 32 milyar dolar seviyesinde sabit tutuyoruz." diye konuştu.
- "2017 yılı ile cari açıktaki iyileşme trendi belirginleşecek"
Ziraat Yatırım ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, cari açığın uzun dönem trendi ile uyumlu şekilde iyileşme eğilimini koruduğunu ifade etti.
Bu sene yaz aylarında turizm nedeniyle geçici olarak cari açıkta artış gözlemlenebileceğini işaret eden Yılmaz, "Ancak Merkez Bankasının finansal istikrar tedbirleri sayesinde petrol fiyatları hariç cari açığın yapısal anlamda iyileşmesini sağladığı görüşündeyiz. Bu nedenle yaz aylarındaki olası dalgalanmanın turizm sezonunun tamamlanmasıyla kış aylarında normale döneceğini ve 2017 yılı ile birlikte iyileşme trendinin belirginleşeceğini düşünüyoruz." diye konuştu.
- "Yıl sonu cari açık beklentimiz 34 milyar dolar"
AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi ise önceki yıl cari açığı azaltan faktörlerin başında gelen enerji ve altın ticaretindeki lehteki gelişmelerin 2016'da altın açısından devam etmediği belirterek, "Petrol fiyatlarının 2015 yılı ortalamasına (52 dolar) yaklaşması da ikinci yarıda iyileşmeye katkıda bulunmaya devam etmesinin zor olduğunu düşündürmektedir." dedi.
Rusya ve Irak gibi önemli ihracat pazarlarındaki sorunlu görünümü ise dış ticaret açığını artırıcı riskler arasında takip ettiklerini dile getiren Bürümcekçi, buna karşılık, pozitif bir faktör olarak, AB pazarına ihracatın baz etkisiyle 2016’da artışa geçtiğini ve İran'a uygulanan yaptırımların kalkması ile bu pazarda hareketlenmenin söz konusu olduğunu söyledi.
Bürümcekçi, cari açığın bu yıl sonunda 34 milyar dolar olacağını öngördüklerini ve tahmin üzerindeki risklerin şu an dengeli göründüğünü sözlerine ekledi.
AA