Bloomberght
Bloomberg HT Haberler 13. TÜYİD Yatırımcı İlişkileri Zirvesi’nde, yatırımcı ilişkileri masaya yatırıldı

13. TÜYİD Yatırımcı İlişkileri Zirvesi'nde, yatırımcı ilişkileri masaya yatırıldı

  • 13. TÜYİD Yatırımcı İlişkileri Zirvesi'nde, yatırımcı ilişkileri ile fark yaratmanın yolları masaya yatırıldı.

Giriş: 13 Aralık 2024, Cuma 17:23
Güncelleme: 13 Aralık 2024, Cuma 17:23

Bu yıl, “Yatırımcı İlişkileri ile Fark Yaratmak” temasıyla on üçüncüsü düzenlenen TÜYİD Yatırımcı İlişkileri Zirvesi yoğun bir ilgi gördü.

Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı Aytaç Dikmen ve TÜYİD Başkanı Başak Öge’nin konuşmaları ile açılan Zirve; iş dünyasının önde gelen isimlerini de sahnesinde ağırladı.

Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı Aytaç Dikmen ve TÜYİD Başkanı Başak Öge’nin açılış konuşmalarının ardından kapsamlı bir program ile devam eden TÜYİD Yatırımcı İlişkileri Zirvesi; Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi ve Yatırımcı Danışman Özge Bulut Maraşlı moderasyonunu üstlendiği “CEO Gözüyle” panelinde Doğan Holding CEO’su Çağlar Göğüş, Big Chefs Kurucu Ortağı Gamze Cizreli ve Ford Otosan Lideri Güven Özyurt’u bir araya getirdi.

Big Chefs Kurucu Ortağı Gamze Cizreli “Big Chefs olarak, 2023 yılında, sanayi şirketlerinin ağırlıklı olarak halka açıldığı bir piyasada, bir restoran markası olarak halka açıldık. Yatırımcımıza anlatması zorlu bir süreç olsa da bu alanda bir ilki gerçekleştirmenin gururunu yaşadık. 2024 yılını, geçen yıla kıyasla daha iyi rakamlara kapatmayı hedefliyoruz. Şirket yaklaşımımızla, yatırımcı ilişkilerine büyük önem veriyor; bu alandki toplantılara katılmanın yanı sıra onları restoranlarımızda da ağırlayarak birebir iletişim kurma fırsatı yakalıyoruz.” dedi.

Ford Otosan Lideri Güven Özyurt “Pandemi sürecinin bize en büyük katkısı dijitalleşme ve iletişim alanında güçlenmek oldu. 2022’den bu yana dijital altyapıya büyük yatırımlar gerçekleştirdik. 75 yatırımcı ile bir araya gelerek, sürdürülebilirlik, dijitalleşme, mühendislik ve kalite gibi konularda sahada ortak çalışmalar yaptık. Bu çalışmalarımız sonucunda, Gölcük fabrikamızla aldığımız ödül başta olmak üzere teknolojik yatırımlarımız sayesinde başarılar elde etmeye devam ediyoruz.”

Doğan Holding CEO’su Çağlar Göğüş: “Günümüzde şirketlerin mali tabloları hiç olmadığı kadar hızlı bir şekilde değişiyor. Bu durum, finansal yönetimin ve faaliyet performansının önemini daha da artırıyor. Faaliyet performansı, sermaye artırımı şirketler için kritik bir unsur. Bu süreçte doğru operasyonel faydaların sağlanması büyük önem taşıyor.” dedi.

Panelin ardından Closir Kurucu Ortağı Michael Chojnacki, “Yatırımcı İlişkilerinde Küresel Eğilimler” sunumunu yaptı. Chojnacki sunumunda, yatırımcı ilişkilerinin küresel dinamiklerini aktardı ve bu süreçte, şeffaflık ve iletişim stratejilerinin önemini vurguladı.

Programın ikinci paneli, “Uzun Vadeli Fonların Dönüşü” başlığıyla, Ford Otosan Yatırımcı İlişkileri Müdürü Bahar Efeoğlu Ağar’ın moderasyonunda, East Capital Sınır Piyasalar Yöneticisi Emre Akçamak, S&P Global Market Intelligence Pay Sahipliği Direktörü Frederik Frank ve AllianceBernstein Kıdemli Başkan Yardımcısı Okan Akın’ın katılımıyla düzenlendi.

East Capital Sınır Pazarları Yöneticisi Emre Akçamak, “Türkiye'nin son dönemde enflasyon, ülke kredi notu ve risk primlerine yönelik uyguladığı makroekonomik reformlar yabancı yatırımcıların uzun vadeli kararlarına ilişkin algıyı değiştirebilir. Ayrıca, yerel yatırımcıların sermaye piyasalarına daha aktif katılımı, Türkiye'nin ekonomik sürdürülebilirliğine önemli katkılar sağlayacaktır.”

S&P Global Market Intelligence Pay Sahipliği Direktörü Frederik Frank: “Biz S&P Global olarak, ülkelerin ve şirketlerin finansal istikrarını değerlendirirken kapsamlı bir metodoloji uyguluyoruz. Türkiye örneğine baktığımızda, yüksek enflasyon ve dalgalı döviz kurları, ülkenin kredi notu üzerinde baskı yaratıyor. Ancak, uzun vadede istikrarlı bir mali reform süreci Türkiye’nin notunu olumlu yönde etkileyebilir.” dedi.

AllianceBernstein Kıdemli Başkan Yardımcısı Okan Akın ise “Yüksek enflasyon, yalnızca iç piyasayı değil, yabancı yatırımcı algısını da olumsuz etkiliyor. 3-5 yıl vadeli bir reform programı, bu algıyı değiştirebilir. Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalarda, sürdürülebilir büyüme ancak güçlü bir yatırımcı güveniyle sağlanabilir” görüşlerini bildirdi.

Zirve’nin “Misafir Konuşmacı” bölümünde, TAV İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sani Şener yer aldı. Şener konuşmasında “Deneyimlerin bile modası artık çok çabuk geçiyor. Çünkü dünyamız çok hızlandı. Modern insanın ortaya çıktığı yaklaşık 300.000 yıl boyunca dünya nüfusu yavaş artmış ve 1800'lerde 1 milyara ulaşmıştır. Ancak son 100 yılda, nüfus 1.6 milyardan 8 milyara yükselmiştir. Bu durumu kendi içimizde simüle edersek; hıza artık çok daha çabuk ayak uydurmak gerekiyor. Örneğin biz yıllar önce halka arzımızı duyurduğumuzda, çok küçük bir haberle geniş kitlelere ulaşabilmiştik. Bugün yatırımcı ilişkileri işimizin temelinde yer alıyor ” sözlerine yer verdi.

Program, “Yatırımcı İlişkilerinde Sürdürülebilirlik ile Fark Yaratmak” paneliyle devam etti. Coca-Cola İçecek Türkiye Finans Direktörü Çiçek Uşaklıgil Özgüneş’in moderasyonunu yürüttüğü panelde; TT International ESG Direktörü Başak Yeltekin, Aydem Enerji Yatırımcı İlişkileri Grup Direktörü Elif Hamlacıoğlu Gedik, Türk Telekom Yatırımcı İlişkileri ve Sürdürülebilirlik Direktörü Gülsen Ayaz ve S&P Global Market Intelligence İhraççı Çözüm Satışları İcra Direktörü Patrick Tobias ağırlandı.

Türk Telekom Yatırımcı İlişkileri ve Sürdürülebilirlik Direktörü Gülsen Ayaz “Sürdürülebilirlik, sadece çevresel değil, aynı zamanda toplumsal faydayı da gözeten bir anlayış gerektiriyor. Bu nedenle, yatırımcılarımız ve diğer paydaşlarımızla sürekli diyalogda kalarak bu süreçleri geliştiriyoruz. İletişimimizi zenginleştirerek sürdürülebilirlik çalışmalarımızın raporlarını yatırımcılarımız için anlamlı hale getirmeyi önemsiyoruz. Her endüstrinin topluma nasıl fayda sağlayacağına dair kendi metotları bulunuyor ve biz de bu metotları kullanarak uzun vadeli temeller oluşturmak istiyoruz.” dedi.

TT International ESG Direktörü Başak Yeltekin “Şirketlerin sürdürülebilirlik çalışmalarını, finansal ve yatırım işlerini entegre bir şekilde yürütmesi artık çok daha fazla önemli. Özellikle de Avrupa enerji bağımsızlığını kazanmak istiyor ve bu süreçte sürdürülebilir yatırımlar artmaya devam ediyor.” dedi.

Aydem Enerji Yatırımcı İlişkileri Grup Direktörü Elif Hamlacıoğlu Gedik: “Uzun vadeli sürdürülebilirlik hedefleri ile kısa vadeli yatırım amaçları arasında sık sık karşılaştığımız bir denge bulunuyor. Ancak, risk azaltımının altını çizmek çok önemli. Yatırımcılarımız, özellikle alt risklerin azaltılmasına büyük önem veriyor ve Aydem Enerji olarak, yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelerek gelecekteki olası krizleri önlemeye çalışıyoruz. Kısa dönemli yatırımcılarımızla sermaye arttırımı gibi konularda ilgilenirken, uzun vadeli yatırımcılarımıza yüzde yüz yenilenebilir enerji çalışmalarımızı anlatıyoruz.”dedi.

S&P Global Market Intelligence İhraççı Çözüm Satışları İcra Direktörü Patrick Tobias: “Yatırımcı ilişkileri açısından en önemli unsurlardan biri, şirketlerin hem iç hem de dış diyaloglarını güçlü bir şekilde yönetmesi. Bu süreçte şeffaflık, yatırımcıların güvenini kazanmanın temel taşı olarak öne çıkıyor. Örneğin, yapay zekâ teknolojileriyle değerlendirme yaparken, teknolojinin gözden kaçırdığı detaylar nedeniyle düşük puan alan müşteriler olabiliyor. Bu durum, yalnızca teknolojik değil, aynı zamanda insani bir değerlendirme sürecinin de ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.” dedi.

Zirve, The Bank of New York Mellon, EMEA Piyasaları Kıdemli Stratejisti Geoffrey Yu’nun IFlow Rapor Sunumu ile sona erdi. YU, sunumunda Türk lirasında uzun vadeli bir tutunum olduğunu belirtti. Ağustos ayından bu ayın başına kadar Türk lirasına olan ilginin arttığını ve bunun temel sebebinin Türkiye ekonomisinin yönetimindeki başarı olduğuna dikkat çekti.