2021 yılının 'gri kuğuları' neler olacak?
-
Aşının bulunmasıyla birlikte piyasa görünümü iyileşirken 2021'de piyasaları ve ekonomiyi etkileyebilecek muhtemel olaylar neler?
Macrohive yayımladığı bir araştırma raporunda 2021 yılında gri kuğuların neler olabileceğini değerlendirdi. İlk sıralarda kur oynaklığı, negatif tahvil faizleri ve uzun zamandır beklenen enflasyon artışı var.
Kovid-19’un daha önce görülmemiş bir kur belirsizliği oluşturduğunu belirten kurum, artan borçlarla birlikte ticaret çıktılarının ülkelerin kredi derecelerini etkileyeceğini düşünüyor.
Macrohive Avrupa’da tahvil faizlerinin uzun bir süredir negatif bölgede bulunduğunu ve ABD Hazine tahvillerinin faizinin de negatif olabileceği konusunda uyarıyor ve mali teşvik paketine dair umutların azalmasının, ABD’nin ilk çeyrek büyümesinin, hisse piyasalarında yaşanacak düzeltmenin ve kısa pozisyonların azalmasının tahvillerde bir ralli yaratarak negatif faizli bölgeye geçmesine neden olacağını belirtiyor.
Merkez bankalarının uzun zamandır enflasyon artırma isteklerinin 2021’de gerçekleşebileceğinin altını çizen Macrohive, talebin bir anda toparlanmasıyla birlikte gelişmiş ülkelerde enflasyonun beklenenden daha fazla gelebileceğini vurguluyor.
Kurum asıl sorunun ise beklenenden fazla gelen enflasyon sonrasında merkez banklarının be yapacağıyla ilgili olduğuna da değiniyor.
ABD-Çin gerginliği Tayvan'ı etkileyebilir
Bunların yanında kurum 2021 yılında ABD-Çin arasında Tayvan’dan dolayı yaşanacak bir gerginliğin doğal kaynaklardan ziyade çip üretimi ve dağıtımı üzerinden şekilleneceğini ve bunun Tayvan dolarıyla hisselerini negatif etkileyeceğini düşünüyor.
Hong Kong’daki siyasi gelişmelerle birlikte Hong Kong Dolarının da yükseleceğini düşünen Macrohive, Hong Kong Dolarının ABD Doları karşısında güçlenmesini bekliyor.
Çin'in dijital parası ABD Dolarını zayıflatabilir
Çin’in merkezi dijital para biriminin ise küresel çapta dikkatleri üzerine çekmesine rağmen hala yerel bir ölçek ile sınırlandırıldığını söyleyen kurum, Çin’in 2021’de ABD’nin finansal kontrolünden kurtulmak isteyen ülkeler için dijital para birimini kullanabileceğini belirtiyor.
Macrohive, böylece Çin’in dijital merkezi para birimiyle birlikte doların küresel çaptaki rolünün zayıflayabileceğini vurguluyor.
Karbon vergisiyle birlikte devletlerin rolü artabilir
Karbon vergisinin de bir diğer gri kuğu olabileceğine değinen kurum, kovid-19 sonrası toparlanmada yeni ekonomik yaklaşımların ön planda olabileceğini söylüyor. Böylece devletlerin ekonomik dönüşümde daha fazla rol alacağını düşünen Macrohive, ABD’de bunun uygulanmasıyla birlikte tüm dünyada uygulamanın bir anda artacağını belirtiyor.