7 başlıkla geçen hafta
Geride bırakılan haftada küresel piyasalarda Çin'den gelen haberler etkili olurken, yurt içi piyasalarda Ağustos ayı enflasyon rakamları ve merakla beklenen 2024-2026 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme gibi temel makro ekonomik hedeflerin yer aldığı Orta Vadeli Program öne çıkan başlıklar oldu.
1. Enflasyon yılın zirvesinde
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre enflasyon Ağustos'ta aylık yüzde 9,09, yıllık yüzde 58,94 olarak tahminleri aştı. Tüketici enflasyonu böylece bu yılın en yüksek seviyesine çıkarken harcama gruplarının geneline yayılan fiyat artışları görüldü.
2. Goldman ABD'nin resesyon ihtimalini düşürdü
Goldman Sachs, enflasyonun soğuması ve hâlâ dirençli olan işgücü piyasasının Fed'in faiz oranlarını daha fazla artırmasına gerek kalmayabileceğini göstermesi nedeniyle ABD'nin resesyona girme ihtimalini daha önce yüzde 20 iken şimdi yüzde 15 olarak görüyor.
3. OVP'de büyüme tahminleri düştü, enflasyon tahminleri yükseldi
2024-2026 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme gibi temel makro ekonomik hedeflerin yer aldığı Orta Vadeli Program kamuoyuna açıklandı. Buna göre 2023 büyüme beklentisi bir önceki programa göre yüzde 5'ten yüzde 4,4'e çekildi. 2024 büyüme hedefi ise yüzde 5,5'ten yüzde 4'e geriledi. Enflasyon hedeflerinde ise belirgin artış dikkat çekti. Buna göre önceki programda yüzde 24,9 olarak belirlenen 2023 enflasyon tahmini yüzde 65'e çıktı. 2024 enflasyon tahmini ise yüzde 33'e yükseldi.
4. Çin gayrimenkulünde ralli
Hong Kong Hang Seng Çin Şirketleri Endeksi bu sabah yüzde 3,6’ya kadar yükseliş kaydederken Longfor ve China Resources Land gibi gayrimenkul şirketleri ralliyi sürükledi.
5. Fitch Türkiye’nin not görünümünü yükseltti
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Türkiye’nin kredi notunu teyit etti, not görünümünü yükseltti. Not görünümünün revize edilmesinin ‘daha geleneksel politika karışımına dönüşü’ yansıttığı belirtildi.
6. Moody's'ten Türkiye'nin kredi notu için pozitif yorum
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, son dönemde geleneksel ekonomi politikalarına dönüşün daha güçlü bir kredi açısından olumlu değerlendirildiğinin sinyalini verdi.