7 başlıkta bu hafta nasıl geçti?
Bu hafta yurt içi piyasalarda haftanın en önemli başlıkları arasında TCMB'nin mega faiz artırım kararı ve tüketici güveni verileri öne çıktı. Küresel piyasalarda ise bu hafta, ABD'de gerçekleşen Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu ve Almanya büyüme verileri gündemi meşgul eden önemli haberlerden oldu.
1-Merkez Bankası'ndan mega faiz artışı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını açıkladı. TCMB politika faizini 750 baz puan artışla yüzde 25 seviyesine çıkardı. Böylelikle faiz 4 yılın en yüksek seviyesine çıktı.
Bloomberg HT anketinde politika faizinin yüzde 20 seviyesine çıkarılması öngörülmüştü. TCMB'de yeni yönetim göreve geldiğinde politika faizi yüzde 8,50 seviyesindeydi. Alınan faiz artış kararı TCMB’nin gerçekleştirdiği en yüksek faiz artışı olarak kayıtlara geçti.
2-Tüketici güveni rekor hızda düştü
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan Tüketici Güven Endeksi, Temmuz ayında 80,1 iken Ağustos ayında yüzde 15,1 oranında azalarak 68,0 oldu.
Öte yandan Temmuz ayına göre yaşanan 12,1 puanlık düşüş aylık bazda yeni rekor oldu.
3-Powell: Faizi gerektiğinde artırmaya hazırız
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada küresel ve ABD ekonomisindeki gelişmeleri değerlendirdi.
Geçtiğimiz yıl boyunca para politikasını sıkılaştırdıklarını belirten Powell, enflasyonun aşağı gelmesi konusunda iyimser olmalarına rağmen enflasyonun hala yüksek kalmaya devam ettiğini belirtti.
Powell, gerektiği takdirde faiz artışlarına hazır olduklarını ve enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde hedef seviyeye doğru ilerlediğinden emin olana kadar politikalarını kısıtlayıcı bir seviyede tutma niyetinde olduklarının altını çizdi.
4-ABD’de işsizlik maaşı başvurularında düşüş
ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 19 Ağustos ile biten haftada 230 bine indi. ABD'de işsizlik maaşı başvurularının üç haftanın en düşük seviyesine gerilemesi, istihdamın hala güçlü olduğunu gösterdi.
Piyasa beklentilerinin altında gerçekleşen işsizlik maaşı başvurularının bu dönemde 240 bin olması öngörülüyordu. İşsizlik maaşı başvurularına ilişkin önceki haftanın verisi de 239 binden 240 bine revize edildi.
5-Almanya’da büyüme 2. çeyrekte durdu
Almanya ekonomisi ikinci çeyrekte resesyondan kıl payı kurtuldu, ancak ülkedeki zayıf performans tüm Euro bölgesi genelinde büyümeyi aşağı yönde etkilemeye devam ediyor.
Almanya'da ikinci çeyrek GSYH büyümesi dönemsel yüzde 0,0 ile ilk okumaya paralel gerçekleşti.
Öte yandan, Almanya'da ikinci çeyrek GSYH büyümesi yıllık olarak yüzde 0,6 daralmaya ile ilk okumaya paralel geldi. Üretim, Haziran ayına kadar olan üç ayda, ilk tahminle ve Bloomberg anketindeki medyan tahminle eşleşerek aynı seviyede kaldı.
6-Güney Kore faiz kararını açıkladı
Güney Kore Merkez Bankası gösterge politika faiz oranını yıl başından bu yana değişmeden yüzde 3,5'te sabit tuttu. Bloomberg'in anketine katılan 43 ekonomistin tamamı faiz oranında bir değişiklik beklemediklerini belirtmişti.
7-Euro Bölgesi özel sektör aktivitesinde gerileme devam etti
Euro Bölgesi'nde özel sektör aktivitesindeki daralma sanayi sektöründe gerileme sürecine girilmesi ve hizmetler tarafında olumlu rakamların sona ermesiyle derinleşti. Bölgede bileşik PMI beklentilerin üstünde gerileyerek 47'ye düştü.
Euro Bölgesi'nde Hizmet PMI 48,3 olurken beklenti 50,5 olması yönündeydi. İmalat PMI ise 42,7'lik beklentileri aşarak 43,7 oldu.
Rakamlar, salgının ilk dalgasının ekonomiyi Mayıs 2020'de büyük bir durma noktasına getirmesinden bu yana genel aktivitenin en hızlı şekilde düştüğü Almanya'da özellikle vahimdi. Fransa üretimde düşüşünü üçüncü aya taşırken, bölgenin geri kalanı daha ılımlı daraldı.