7 başlıkta bu hafta nasıl geçti?
Bu hafta yurt içi piyasalarda haftanın en önemli başlıkları arasında 12. Kalkınma Planı ve yurt içi konut satışları verileri öne çıktı. Küresel piyasalarda ise bu hafta, Fed'in Bej kitap raporu, Çin'in büyüme ve İngiltere'nin enflasyon verileri gündemi meşgul eden önemli haberlerden oldu.
1-Konut satışlarındaki düşüş devam ediyor
Türkiye genelinde konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,5 azalarak 102 bin 656 oldu. İpotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50,2 azalış göstererek 8 bin 446 olarak kaydedildi. Yabancıya konut satışında da yüzde 42'lik gerileme görüldü.
Eylül'de konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,5 geriledi. Eylül'de toplam satışlar 102 bin 656 oldu.
2- Onikinci Kalkınma Planı TBMM Başkanlığı'na sunuldu
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ikinci kalkınma planı olan ve 2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
12.Kalkınma Planı'na göre, 2028'de Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYH) 2 trilyon 820 milyar liraya, kişi başına gelirin 17 bin 554 dolara yükseltilmesi, enflasyonun yüzde 4,7, işsizliğin yüzde 7,5'e indirilmesi hedefleniyor. Plan dönemi boyunca 5 milyon ek istihdam hedefi de söz konusu.
3-KKM'de düşüş ivmesi sürüyor
Türkiye'nin kur korumalı mevduattan çıkış süreci devam ediyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre 13 Ekim haftasında kur korumalı mevduatlar 72,9 milyar TL düşüş gösterdi.
Verilere göre kur korumalı mevduatlarda 3,1 trilyon TL'ye geriledi. Dolar cinsinden bakıldığında ise kur korumalı mevduatların toplam büyüklüğü 112,4 milyar dolar oldu.
4-Bej Kitap: ABD ekonomisi 'zayıf büyüme' sergiledi
ABD Merkez Bankası (Fed), Amerikan ekonomisindeki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı "Bej Kitap" raporunun ekim sayısını yayımladı.
Fed, Eylül ayından bu yana ekonomik faaliyette "çok az" değişiklik olduğunu ve fiyatların genel olarak ılımlı bir hızla artmaya devam ettiğini bildirdi. Raporda, ekonominin kısa vadeli görünümünün, genel olarak istikrarlı veya biraz daha zayıf bir büyüme sergilediği belirtildi.
5-Çin beklentilerin üzerinde büyüdü
Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere göre gayrisafi yurtiçi hasıla Temmuz-Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,9 arttı. Ekonomistler, ikinci çeyrekteki yüzde 6,3 olan büyümenin üçüncü çeyrekte yüzde 4,4'e yavaşlamasını bekliyorlardı.
Üçüncü çeyrekte GSYH bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,3 büyüdü. Beklenti büyümenin yüzde 1,0'da kalacağı yönündeydi. Hükümet 2023 yılı büyüme hedefini yaklaşık yüzde 5,0 olarak belirlemişti.
6-İngiltere'de enflasyon beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşti
İngiltere'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) eylülde yıllık bazda yüzde 6,7 artışla piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.
İngiliz Ulusal İstatistik Ofisinin (ONS) açıkladığı verilere göre, akaryakıt fiyatlarındaki artışın etkisiyle enflasyon yıllık bazda değişiklik göstermedi. Beklenti, enflasyonun yıllık bazda yüzde 6,6'ya gerileyeceği yönündeydi.
Gıda ve alkol dışı içeceklerin fiyatlarında düşüş görülürken, mobilya ve ev eşyaları fiyatlarındaki artış da geçen yıla göre sınırlı kaldı.
7-Fitch, İsrail'in kredi notunu negatif izlemeye aldı
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, jeopolitik riskler nedeniyle İsrail'in "A+" olan kredi notunu negatif izlemeye aldı.
Fitch'ten yapılan açıklamada, İsrail'in uzun vadeli yerel ve yabancı para cinsinden kredi notunun negatif izlemeye alınmasında, İsrail-Filistin çatışmasından kaynaklanan jeopolitik risklerin etkili olduğu bildirildi.