Bloomberght
Bloomberg HT Haberler AB'de Çinli elektrikli araçlara %45'e varan vergiye onay

AB'de Çinli elektrikli araçlara %45'e varan vergiye onay

Avrupa Parlamentosu'nda Çin'den ithal edilen araçlara yüzde 45'e kadar ilave gümrük vergisi öngören tasarı kabul edildi. Tasarıya Almanya karşı oy kullanırken, İsveç ve İspanya'nın da aralarında olduğu 12 üye çekimser kaldı.

Giriş: 04 Ekim 2024, Cuma 12:17
Güncelleme: 04 Ekim 2024, Cuma 14:00

Avrupa Birliği'nde Çinli elektrikli araçlara yönelik vergi oylaması, görüş ayrılıklarının gölgesinde kabul edildi.

Avrupa Komisyonu, Çin menşeli elektrikli araçlara yüzde 45'e varan gümrük vergisi getirme kararı aldı.

Oylamada Bulgaristan, Danimarka, Estonya, Fransa, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Hollanda ve Polonya vergi getirilmesi yönünde oy verdi.

Kıtanın en büyük ekonomisi konumundaki Almanya'nın ise karşı oy vermesi dikkat çekti. Almanya ile birlikte Macaristan, Malta, Slovakya ve Slovenya tasarının aleyhine oy verdi.

Avusturya, Belçika, Hırvatistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Çekya, Finlandiya, Yunanistan, Lüksemburg, Portekiz, Romanya, İspanya ve İsveç ise çekimser kaldı.

Söz konusu hamlenin Pekin ile olan ticaret gerginliğini artırması bekleniyor. Kararla Avrupa Komisyonu'nun artık beş yıl sürecek vergileri uygulamaya devam edebileceğini söyledi.

AB'nin kararı, Çin'in endüstrisini haksız yere sübvanse ettiğini tespit eden bir soruşturmanın ardından geldi.

Geçtiğimiz yıl Çin ile 739 milyar euro (815 milyar dolar) değerinde ticaret yapan AB, vergilerle ilerlemek isteyip istemediği konusunda ikiye bölünmüş durumda.

Farklı vergi tarifeleri

Son uygulama ile Tesla'nın Çin'de üretilen modellerine yüzde 7,8, BYD'ye yüzde 17, Geely’e yüzde 18,8, soruşturmada işbirliği yapan ancak listelenmeyen üreticilere yüzde 20,7, SAIC ve işbirliği yapmayan diğer şirketlere ise yüzde 35,3 oranında ek vergi gelmesi bekleniyor.

Son vergi oranları yürürlükteki yüzde 10'un üzerine ilave edilmesi öngörülüyor.

Yüzde 45’i bulan vergilerin kasım ayı başında tahsil edilmeye başlanması bekleniyor.