Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Meta geçen yıl keşfedilen ve 500 milyondan fazla Facebook kullanıcısının kişisel bilgilerinin çevrimiçi olarak sızdırılmasına yol açan veri ihlali nedeniyle Avrupa Birliği’nin mahremiyet kurallarını çiğnediği gerekçesiyle 275 milyon dolar cezaya çarptırıldı.

İrlanda Veri Koruma Komisyonu tarafından geçtiğimiz yıldan beri Meta’ya verilen cezaların toplamı, 900 milyon doları aştı. Eylül ayında, aynı düzenleyici kurum, çocuklara ilişkin verileri kötüye kullandığı için şirkete yaklaşık 400 milyon dolar para cezası vermişti.

Geçtiğimiz Ekim ayında ise İrlandalı yetkililer, mesajlaşma hizmeti WhatsApp ile ilgili ihlaller nedeniyle daha önce Facebook olarak adlandırılan Meta'ya 225 milyon euro (235 milyon dolar) para cezası vermişti.

Artan cezaların, Avrupa Birliği düzenleyicilerinin Genel Veri Koruma Yönetmeliğini (GDPR) daha agresif bir şekilde uyguladığını görmek isteyen gizlilik grupları tarafında memnuniyetle karşılanması bekleniyor.

Yasa, 2018'de yürürlüğe girdiğinde teknoloji şirketlerinin düzenlenmesinde bir dönüm noktası olarak değerlendirilmiş ancak düzenleyicilerin o zamandan beri kuralları yeterince güçlü bir şekilde uygulamamaları nedeniyle eleştirilere maruz kalmıştı.

Çinli TikTok da inceleme altında

İrlanda, AB’nin veri koruma kurallarının uygulanmasında oynadığı kilit rol nedeniyle bir süredir baskı altında. Ülke, Meta, Google ve Twitter gibi şirketlerin AB ülkelerini bulmasının bir sonucu olarak, teknoloji şirketlerinin 2018 yasasına uyumunu denetlemekle görevlendirildi. İrlanda’da bir AB merkezi kuran TikTok’un faaliyetleri de başka bir soruşturma altında inceleniyor.

Para cezası, İrlandalı düzenleyiciler tarafından geçen yıl Facebook'un şirketlerin kişisel bilgileri korumasını gerektiren kuralları ihlal ederek kullanıcıların adlarını, konum bilgilerini ve doğum tarihlerini içeren kamuya açık verileri sağladığına dair raporlara yönelik bir soruşturmadan kaynaklanıyor.

Meta, inceleme altında olan tek teknoloji devi değil. Geçen yıl Amazon, çevrimiçi reklamcılık uygulamaları nedeniyle Avrupa genel merkezinin bulunduğu Lüksemburg'daki düzenleyiciler tarafından yaklaşık 750 milyon euro para cezasına çarptırılmıştı. Ocak ayında Google, YouTube kullanıcılarının veri toplamasıyla ilgili ihlaller nedeniyle Fransız otoriteler tarafından 90 milyon euro para cezasına çarptırılmıştı.