ABD-AB Zirvesi'nden Suriye'ye çağrı
Suriye yönetimine şiddete son vererek barışçıl dönüşüme imkan tanıması, insan hakları gözlemcileri ve gazetecilerin ülkeye girişine derhal izin vermesi çağrısı yapıldı
Arap dünyasındaki ayaklanmalara da değinilen ortak açıklamada, bunun Arap dünyasındaki başarılı demokratik reformlar için tarihi bir fırsat sunduğu belirtildi.
Tunus'taki demokratik gelişmelerin diğer demokratik dönüşümler için cesaret verici bir örnek olduğu ifade edilen açıklamada, Mısır'daki seçimlerin önemine işaret edildi ve Libya'ya desteğin devam ettiği kaydedildi. Açıklamada, ABD ve AB'nin demokratik dönüşümlere desteği yinelendi.
Suriye yönetimine de şiddete derhal son verme, barışçıl ve demokratik dönüşüme imkan tanıma ve insan hakları gözlemcileri ile uluslararası gazetecilerin ülkeye girişine hemen izin verme çağrısı yapılan açıklamada, Ortadoğu Dörtlüsü'nün 23 Eylül'de New York'ta İsrail ile Filistinliler arasında doğrudan müzakereler için bir çerçeve sunan açıklaması yeniden teyit edildi.
-İran'a uyarı
Açıklamada, İran'ın nükleer programıyla ilgili derin endişeler tekrar dile getirilerek, ''diplomatik çözüm bulunması yönünde çalışma, BM Güvenlik Konseyi'nin 1929 sayılı ve diğer ilgili yaptırım kararlarını uygulama ve İran'ın uluslararası yükümlülüklerini sürekli olarak yerine getirmediği göz önüne alınarak bu ülke hakkında ilave tedbirleri gözden geçirme taahhüdümüzü yeniden teyit ediyoruz'' denildi.
Açıklamada, ''İran'ın, Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisine yönelik suikast planının'' da not edildiği kaydedildi.
AB'nin doğudaki komşularında demokrasinin desteklenmesi, Balkanlarda istikrarın korunması gibi konularda ABD ile AB'nin yakın işbirliğine devam edilmesi taahhüdünün tekrarlandığı açıklamada, Afganistan ve Pakistan'daki devam eden çabalara işaret edildi, terörizmle mücadele konusundaki işbirliğinin genişletilmesine yönelik devam eden gayretlerden bahsedildi.
Açıklamada, ''Bugünkü toplantımız, daha refah, demokratik ve güvenli bir dünyanın inşa edilmesi açısından ABD ile AB arasındaki güçlü ortaklığın kritik öneminin bir kanıtı oldu'' denildi.