Bloomberght
Bloomberg HT Haberler ABD borsaları sert düşüşle açıldı

ABD borsaları sert düşüşle açıldı

  • ABD'de hisse senetleri, ekonomik yavaşlama endişeleri ve açıklanan verilerin etkisiyle hızlı düşüşle açıldı

Giriş: 18 Ağustos 2011, Perşembe 16:46
Güncelleme: 18 Ağustos 2011, Perşembe 23:33

ABD'de New York Borsası hisse senetleri, Morgan Stanley'in küresel ekonomik büyüme tahminini düşürmesi, işsizlik başvurularının beklenenden daha fazla artması ve tüketici fiyatları endeksinin beklenenden daha hızlı artmasının etkisi ile sert satışlarla karşılaştı.

Bank of America Corp. ve JPMorgan Chase & Co., İsveç finans regülatörünün, bankalararası piyasayı kilitleyebilecek ve fonlamanın durmasına neden olabilecek Avrupa borç krizinde kötüleşme riskine karşı ülkesinin bankalarının daha fazla hazırlık yapması gerektiğini açıklamasının ardından yüzde 3.2'nin üzerinde düşüşler gösterdi. Caterpillar Inc. ve Ford Motor Co. hisseleri en az yüzde 4.4 düştü ve ekonomik büyümeye duyarlı şirketlerin hisselerine gelen satışlara öncülük etti. Alcoa Inc. ve Exxon Mobil Corp., emtia fiyatlarındaki düşüşlerin etkisiyle yüzde 2.3'ün üzerinde kayıplar yaşadı.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 2.6 düşüşle, New York saati ile 09:33'te 1,162.99 puana geriledi. Dow Jones Endeksi ise 275.22 puan ya da yüzde 2.4 düşüşle 11,134.99 puana indi.

Boston'da Fiduciary Trust'ın fon yöneticisi Michael Mullaney, "Neredeyse tüm dünyada alıcılar greve çıkmış gibi" dedi ve "Küresel ekonomik aktivitede süregelen genel bir rahatsızlık var. İnsanlar tüm dünyada büyümeye yönelik beklentilerini aşağı çekmeye devam ediyor. Fonlama sorunlarına yönelik endişeler var. Bu durum bizi burada çok tedirgin ediyor ve en azından çok kısa bir süreliğine portföylerimizden riskli varlıkları çıkarmak istiyoruz" yorumunda bulundu.

S&P 500 Endeksi, Avrupa borç krizi ve ekonomik yavaşlamaya ilişkin endişelerle, 29 Nisan'da gördüğü son üç yılın zirvesinden, dünkü kapanış itibariyle yüzde 12 düştü. Bu dönemde, finans, sanayi, enerji ve ham madde sektörleri en büyük düşüşleri gösteren sektörler oldu ve en az yüzde 15'lik düşüşler gerçekleştirdiler. Kamu hizmet şirketleri, tüketici ürünleri ve telefon hizmetleri sağlayan şirketler gibi ekonominin durumuna daha az bağlı şirketlerin hisseşeri daha az zarar ettirdi ve en az yüzde 7.7 geriledi.